Debat 'Drugs, drugsbeleid en mensenrechten: De implicaties van een mensenrechtentoets voor de maatschappelijke aanpak van drugsfenomenen'

Alumni , Bedrijven , Medewerkers , Studenten
07-10-2021 van 19:30 tot 21:00
De Krook, Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent
Door wie
Instituut voor Sociaal Drugsonderzoek (ISD), Universiteit Gent i.s.m. vzw Smart on Drugs, en Free Clinic .
Konstantinos.Karfakis@UGent.be
Website
Voeg toe aan mijn agenda

Manieren waarop de aanpak van drugsproblematiek in de samenleving 'mensenrechtenvriendelijk' kan worden hervormd.

In veel landen over de hele wereld leiden de inspanningen om drugs te bestrijden tot ernstige schendingen van de mensenrechten: marteling en mishandeling door de politie, massale opsluiting, buitengerechtelijke executies, willekeurige detentie en het weigeren van essentiële medicijnen en basisgezondheidsdiensten. De internationale drugsbestrijdingsorganisaties van de VN hebben weinig aandacht besteed aan de vraag of de internationale inspanningen op het gebied van drugsbestrijding wel in overeenstemming zijn met de bescherming van de mensenrechten, of met het effect van drugsbestrijdingsbeleid op de fundamentele mensenrechten. Sommige regeringen hebben een breed scala aan ernstige mensenrechtenschendingen gerechtvaardigd in naam van de strijd tegen drugs.