Debat 'Human Rights @ De Krook: Mensenrechten en Algoritmes'

UGent Human Rights Research Network
Giselle.Corradi@UGent.be
Website
Voeg toe aan mijn agenda

Hoe divers is nieuws dat door algoritmes wordt gegenereerd? En kunnen we algoritmes inzetten om de diversiteit van wat we lezen te verhogen?

Meer en meer sturen algoritmes het nieuwsaanbod en het leesgedrag van nieuwsconsumenten. Nieuwswebsites, zoekmachines en sociale media ranken artikels, personaliseren nieuws en bevelen ‘te lezen’ items aan. Hoe dit precies gebeurt is vaak niet helemaal duidelijk. Er rijzen ook vragen in verband met de impact van deze evolutie op het recht op vrijheid van meningsuiting, het recht op informatie en het recht op privacy. Kunnen we nog vrij beslissen welk nieuws we lezen? Hoe divers is een algoritmisch gedreven nieuwsaanbod? Kunnen we algoritmes inzetten om de diversiteit van wat we lezen te verhogen? Over deze vragen gaan onderzoekers, nieuwsaanbieders en beleidsmakers in discussie.

Sprekers:

• Judith Vermeulen, doctoraatsonderzoeker #NewsDNA project, Recht & Technologie / Human Rights Centre, Universiteit Gent
  • VRT (TBC)
  • Kabinet Media (TBC)
  • Moderator: Prof. Eva Lievens Recht & Technologie / Human Rights Centre, Universiteit Gent