Modelling the Degenerative Adaptation of the Liver Vasculature and Perfusion in Cirrhosis

Promovendus/a
Geert Peeters
Faculteit
Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Vakgroep
Vakgroep Elektronica en Informatiesystemen
Curriculum
Master of Science in Biomedical Engineering, Universiteit Gent, 2013
Academische graad
Doctor in de ingenieurswetenschappen: biomedische ingenieurstechnieken
Taal proefschrift
en
Vertaling titel
Modelleren van de degeneratie van de levervasculatuur en -perfusie bij cirrose
Promotor(en)
prof. Patrick Segers, vakgroep Elektronica en Informatiesystemen - prof. Wim Laleman (KU Leuven) - prof. Charlotte Debbaut, vakgroep Elektronica en Informatiesystemen
Examencommissie
voorzitter prof. Filip De Turck (academisch secretaris) - prof. Guillaume Crevecoeur (Vakgroep Elektrische Energie, Metalen, Mechanische Constructies en Systemen) - prof. Charlotte Debbaut (Vakgroep Elektronica en Informatiesystemen) - prof. Wim Laleman (KU Leuven) - prof. Cécile Legallais (Université de Technologie de Compiègne, France) - prof. Rodolfo Repetto (Università degli Studi di Genova, Italy) - prof. Patrick Segers (Vakgroep Elektronica en Informatiesystemen) - prof. Jan Sijbers (Universiteit Antwerpen) - prof. Hans Van Vlierberghe (Vakgroep Inwendige ziekten)

Korte beschrijving

Cirrose is een onomkeerbare leveraandoening die veelal wordt veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik, overconsumptie van vetrijk voedsel of een chronische leverontsteking. Momenteel is een (patiënt)gerichte behandeling van cirrose nog niet mogelijk wegens een gebrek aan kennis over hoe cirrose de bloedvaten en de werking van de lever beïnvloedt naarmate de ziekte vordert. Zo blijft een levertransplantatie de enige therapeutische mogelijkheid wanneer de ziekte een vergevorderd stadium bereikt. De belangrijkste doelstelling van dit proefschrift was dan ook om fundamenteel onderzoek te verrichten naar de ontwikkeling van cirrose, waarbij we in het bijzonder wilden kwantificeren in welke mate de bloedvaten van de lever werden aangetast, en wat het effect van deze wijzigingen was op de doorbloeding van de lever. In dit doctoraatonderzoek hebben we een aantal technieken ontwikkeld om uit ingescande afgietsels van levers en microscopie-beelden van weefsels 3D reconstructies te maken van zowel grote als micro-vaten van de lever. Deze technieken werden gebruikt voor een unieke gedetailleerde analyse van de progressieve degressie van de lever in een rattenmodel van cirrose. De resulterende data vormden vervolgens de basis van een computermodel om de bloedcirculatie doorheen de rat te simuleren en de gevolgen van cirrose op de rest van de bloedsomloop in te schatten.

Praktisch

Wanneer
Woensdag 20 december 2017, 16:00
Waar
Jozef Plateauzaal, Plateaustraat 22, 9000 Gent

Meer info

Contact
doctoraat.ea@UGent.be