Indoor Ultra-Wideband Channel Modeling and Localization Using Multipath Estimation Algorithms

Promovendus/a
Brecht Hanssens
Faculteit
Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Vakgroep
Vakgroep Informatietechnologie
Curriculum
Master of Science in de ingenieurswetenschappen: elektrotechniek — afstudeerrichting informatie- en communicatietechnologie, Universiteit Gent, 2013
Academische graad
Doctor in de ingenieurswetenschappen: elektrotechniek
Taal proefschrift
en
Vertaling titel
Ultra-wideband-kanaalmodellering en plaatsbepaling voor indooromgevingen gebruikmakend van algoritmen voor het schatten van multipadparameters
Promotor(en)
prof. Wout Joseph, vakgroep Informatietechnologie - prof. Claude Oestges (Université catholique de Louvain, Louvain-la-Neuve)
Examencommissie
voorzitter prof. Patrick De Baets (decaan) - prof. Davy Gaillot (Université de Lille 1, Villeneuve d'Ascq, France) - prof. Wout Joseph (Vakgroep Informatietechnologie) - prof. Marc Moeneclaey (Vakgroep Telecommunicatie en Informatieverwerking) - prof. Claude Oestges (Université catholique de Louvain, Louvain-la-Neuve) - prof. François Quitin (Université libre de Bruxelles) - prof. Hendrik Rogier (Vakgroep Informatietechnologie) - prof. Emmeric Tanghe (Vakgroep Informatietechnologie)

Korte beschrijving

Dit werk behandelt het opstellen van stochastische empirische kanaalmodellen, die worden afgeleid uit de coherente bijdrages van de Speculaire Multipad Componenten (SMC) in het kanaal, met de toevoeging van de niet-coherente bijdragen van de Diffuse Multipad Componenten (DMC). De SMC en DMC worden geschat door geavanceerde verwerkingstechnieken op basis van de verkregen data uit meetcampagnes in het draadloze kanaal, met een focus op indoor omgevingen. Daarbij wordt specifieke aandacht besteed aan Ultra-Wideband (UWB) communicatie, die samen met een MIMO-antenneconfiguratie zorgen voor een grote toename van de capaciteit van draadloze communicatiesystemen. Voor het opstellen van de kanaalmodellen werd een uitgebreide modelleringsaanpak voorgesteld om de DMC te beschrijven in het tijds- als het ruimtelijk domein, gebaseerd op zowel synthetisch gegenereerde, als gemeten draadloze kanalen. Daartoe werd onder andere voorgesteld om de schatting van de DMC in het ruimtelijk domein uit te breiden van een unimodale assumptie, naar een meer multimodale assumptie om de diffuse reflecties uit verschillende richtingen beter te kunnen karakteriseren. De toevoeging van DMC ontbreekt echter vaak nog in kanaalmodellen voor hedendaagse communicatiesystemen, hoewel er in dit werk werd aangetoond dat hun bijdrage aan de totale capaciteit van het draadloze kanaal zeer aanzienlijk kan zijn.

Praktisch

Wanneer
Vrijdag 18 mei 2018, 17:30
Waar
auditorium 1, iGent, eerste verdieping, Technologiepark Zwijnaarde 15, 9052 Zwijnaarde

Meer info

Contact
doctoraat.ea@UGent.be