Coupled Thermohydraulic and Biologic Modelling of Legionella Pneumophila Proliferation in Domestic Hot Water Systems

Promovendus/a
Elisa Van Kenhove
Faculteit
Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Vakgroep
Vakgroep Architectuur en Stedenbouw
Curriculum
Master of Science in de ingenieurswetenschappen: architectuur— afstudeerrichting architectuurontwerp en bouwtechniek, Universiteit Gent, 2014
Academische graad
Doctor in de ingenieurswetenschappen: architectuur
Taal proefschrift
Engels
Vertaling titel
Gekoppelde thermohydraulische en biologische modellering van Legionella pneumophila in residentiële warmwatersystemen
Promotor(en)
prof. Arnold Janssens, vakgroep Architectuur en Stedenbouw - prof. Jelle Laverge, vakgroep Architectuur en Stedenbouw
Examencommissie
voorzitter em. prof. Luc Taerwe (eredecaan) - prof. Michel De Paepe (Vakgroep Mechanica van Stroming, Warmte en Verbranding) - ir. Bart Bleys (WTCB, Sint-Stevens-Woluwe) - prof. Wim Boydens (Vakgroep Architectuur en Stedenbouw) - prof. Arnold Janssens (Vakgroep Architectuur en Stedenbouw) - prof. Jelle Laverge (Vakgroep Architectuur en Stedenbouw) - dr. Caitlin Proctor (Purdue University, West Lafayette, USA) - prof. Ivan Verhaert (Universiteit Antwerpen)

Korte beschrijving

Warm water wordt geproduceerd aan temperaturen boven 60°C, dit terwijl we slechts 40°C gebruiken aan onze tappunten. Zo wordt het risico beperkt dat het warmwatersysteem besmet zou worden met Legionella pneumophila, een bacterie die longontsteking kan veroorzaken. Dit belemmert de optimalisatie van het ontwerp van residentiële warmwatersystemen. De strikte en hoge ontwerptemperaturen resulteren in frustrerende energie-efficiëntie ambities. Door in de praktijk blind voor ‘aanvaardbare’ ontwerpopties te kiezen, worden er onverantwoorde risico’s genomen. In geval een systeemcontaminatie wordt vastgesteld, gebeurt de decontaminatie bovendien min of meer op een ‘trial and error’ basis, wat heel tijdrovend, duur en vooral onveilig is. Het algemene maatschappelijke doel van dit proefschrift is om de energievraag voor warm water te verlagen en tegelijkertijd het Legionella pneumophila contaminatierisico laag te houden. Dit kan gedaan worden door het ontwerp en de regeling van warmwatersystemen te verbeteren aan de hand van simulatiemodellen. In dit proefschrift werd een gekoppeld thermodynamisch en biologisch simulatiemodel ontwikkeld dat toelaat om de Legionella pneumophila groei te voorspellen en de doeltreffendheid van decontaminatietechnieken op een geïnfecteerd systeem te testen. Op basis van dit model werd een controle-optimalisatie algoritme ontwikkeld dat het mogelijk maakt om een lagere setpunt comforttemperatuur te combineren met een dynamisch warmteschokregime.

Praktisch

Wanneer
Dinsdag 18 december 2018, 16:00
Waar
auditorium 'Paviljoen Charles Vandenhove', gelijkvloers, Rozier 1, 9000 Gent

Meer info

Contact
doctoraat.ea@UGent.be