Integrated Silicon Nitride Photonics with Highly Nonlinear Thin Films and 2D Materials: Properties and Devices

Promovendus/a
Koen Alexander
Faculteit
Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Vakgroep
Vakgroep Informatietechnologie
Curriculum
European Master of Science in Photonics, Universiteit Gent, 2013
Academische graad
Doctor in de ingenieurswetenschappen: fotonica
Taal proefschrift
Engels
Vertaling titel
Geïntegreerde siliciumnitridefotonica met sterk niet-lineaire dunne films en 2D-materialen: eigenschappen en componenten
Promotor(en)
prof. Dries Van Thourhout, vakgroep Informatietechnologie - prof. Bart Kuyken, vakgroep Informatietechnologie
Examencommissie
voorzitter em. prof. Daniël De Zutter (eredecaan) - prof. Roel Baets (Vakgroep Informatietechnologie) - prof. Johan Bauwelinck (Vakgroep Informatietechnologie) - prof. Jeroen Beeckman (Vakgroep Elektronica en Informatiesystemen) - prof. Pascal Kockaert (Université libre de Bruxelles) - prof. Bart Kuyken (Vakgroep Informatietechnologie) - dr. Giancarlo Soavi (University of Cambridge, United Kingdom) - prof. Dries Van Thourhout (Vakgroep Informatietechnologie)

Korte beschrijving

Silicium en siliciumnitride zijn veelbelovende materialen voor geintegreerde fotonica. Vooral siliciumnitridechips zijn compact, hebben lage verliezen en kunnen gebruikt worden voor veel verschillende golflengtes. Echter voor bepaalde toepassingen, zoals het opwekken of moduleren van licht, is dit materiaal niet zo geschikt. Deze chips combineren met andere materialen kan een aantal problemen verhelpen. In dit doctoraatsonderzoek worden fotonische chips gecombineerd met tweedimensionale kristallen en dunne films die een sterke niet-lineair optische respons vertonen. Niet-lineaire processen kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor het moduleren van licht of voor het genereren van licht bij nieuwe golflengtes. In het doctraatsonderzoek wordt aangetoond dat een geïntegreerde golfgeleider bedekt met grafeen, het meest bekende tweedimensionaal materiaal, kan gebruikt worden voor het genereren van nieuwe golflengten door middel van vierbundelmenging. Er wordt ook experimenteel aangetoond dat de sterkte van dit effect kan aangepast worden door het aanleggen van een elektrische spanning. De mogelijkheid om molybdeendisulfide, een ander tweedimensionaal materiaal, te gebruiken voor niet-lineaire optica op een chip, wordt ook onderzocht. Loodzirconaattitanaat is een derde materiaal dat onderzocht wordt. Er wordt aangetoond dat als en siliciumnitridegolfgeleider wordt bedekt met een dunne laag van dit materiaal, dat nieuwe toepassingen, zoals frequentiverdubbeling of fasemodulatie van licht, mogelijk worden.

Praktisch

Wanneer
Donderdag 20 december 2018, 16:00
Waar
auditorium 1, iGent, eerste verdieping, Technologiepark Zwijnaarde 15, 9052 Zwijnaarde

Meer info

Contact
doctoraat.ea@UGent.be