L’Avant-Projet de Code civil de François Laurent ou l’œuvre séditieuse d’un libre-penseur.

Promovendus/a
Elisabeth Bruyère
Faculteit
Faculteit Recht en Criminologie
Vakgroep
Vakgroep Metajuridica, Privaat- en Ondernemingsrecht
Academische graad
Doctor in de Rechten
Taal proefschrift
Frans
Promotor(en)
Prof. dr. Dirk Heirbaut, Vakgroep Metajuridica, Privaat- en Ondernemingsrecht (RE21)
Examencommissie
Prof. dr. Michel Tison, Voorzitter/Decaan - Prof. dr. Dirk Heirbaut, Vakgroep Metajuridica, Privaat- en Ondernemingsrecht (RE21) - Prof. dr. Joke Baeck, Vakgroep Metajuridica, Privaat- en Ondernemingsrecht (RE21) - Prof. dr. Jean-Louis Halperin, Ecole Normale Supérieure Paris - Prof. dr. Jean-François Gerkens, ULg - Prof. dr. Frederik Dhondt, VUB-UA - Prof. dr. Georges Martyn, Vakgroep Metajuridica, Privaat- en Ondernemingsrecht (RE21) - Prof. dr. Patrick Humblet, Vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht (RE23)

Korte beschrijving

François Laurent is een buitengewoon personage en een onvermijdelijk figuur in zowel de Belgische rechtsgeschiedenis als de geschiedenis van het Europese burgerlijk recht. Op het hoogtepunt van zijn carrière als hoogleraar aan de Gentse universiteit stelt hij, op vraag van Minister van Justitie Jules Bara een project op dat bedoeld is om de Code Napoléon van 1804 te vervangen. Het Avant-Projet is modern en behoudsgezind, dogmatisch en visionair, en daarmee ook de afspiegeling van zijn auteur, een personage dat even beroemd als berucht is in binnen- en buitenland. Dit onderzoek bestudeert het zes-volumes-tellende Avant-Projet vanuit drie thema’s : het antiklerikalisme ; het recht van de vrouw ; en het internationaal privaatrecht. In het verlengde van het geheel van Laurents oeuvre (zijn historiografische, filosofische en filantropische werken) analyseren we de voorstellen die de Gentse jurist deed alsook zijn juridische technieken en retorische demarches. We brengen de relaties die hij onderhield met bepaalde Italiaanse politici aan het licht, alsook de reacties die zijn project binnen de Heilige Stoel teweegbracht. We buigen ons evenzeer over de kritieken van toen op zowel de persoon van Laurent als op zijn project, door katholieke en liberale politici, Belgische en Europese juristen, en burgerlijke en religieuze autoriteiten. Sleutelwoorden : antiklerikalisme, Belgisch liberalisme, Belgische politieke geschiedenis, eerste schoolstrijd, geschiedenis van het burgerlijk recht, Code Napoléon, negentiende eeuw, religieuze congregaties, verenigingsrecht, internationaal privaatrecht, nationaliteitsrecht, vrouwenrechten, onbekwaamheid van de gehuwde vrouw, Italiaans-Belgische relaties, sociale kwestie, arbeiderskwestie, schoolsparen, exegetische school, exegese van burgerlijk recht.

Praktisch

Wanneer
Donderdag 28 november 2019, 18:00
Waar
Aula, Ceremoniezaal, Voldersstraat 9, 9000 Gent
Aanwezigheid registreren
https://webappsx.ugent.be/eventManager/events/DoctoraatPhDElisabethBruyere

U wordt vriendelijk verzocht om uw aanwezigheid te bevestigen tegen uiterlijk 22/11/2019 via https://webappsx.ugent.be/eventManager/events/DoctoraatPhDElisabethBruyere You are kindly requested to confirm your presence at the latest by 22/11/2019 via https://webappsx.ugent.be/eventManager/events/DoctoraatPhDElisabethBruyere