Sensorless Load Angle Detection for Brushless Direct Current and Stepping Motors

Promovendus/a
Jasper De Viaene
Faculteit
Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Vakgroep
Vakgroep Elektromechanica, Systeem- en Metaalengineering
Gezamenlijk doctoraat
Universiteit Antwerpen
Curriculum
Master of Science in de industriële wetenschappen: elektromechanica, Universiteit Gent, 2015
Academische graad
Doctor in de ingenieurswetenschappen: werktuigkunde-elektrotechniek
Taal proefschrift
Engels
Vertaling titel
Sensorloze lasthoekdetectie bij borstelloze gelijkstroom- en stappenmotoren
Promotor(en)
prof. Kurt Stockman, vakgroep Elektromechanica, Systeem- en Metaalengineering - prof. Stijn Derammelaere, Universiteit Antwerpen & vakgroep Elektromechanica, Systeem- en Metaalengineering
Examencommissie
voorzitter em. prof. Luc Taerwe (eredecaan UGent-FEA) - prof. Jeroen De Kooning (UGent Vakgroep Elektromechanica, Systeem- en Metaalengineering) - prof. Stijn Derammelaere (Universiteit Antwerpen & UGent Vakgroep Elektromechanica, Systeem- en Metaalengineering) - prof. Mircea Lazar (Technische Universiteit Eindhoven, the Netherlands) - prof. Jan Steckel (Universiteit Antwerpen) - prof. Kurt Stockman (UGent Vakgroep Elektromechanica, Systeem- en Metaalengineering) - dr. ir. Steven Thielemans (Vandewiele, Kortrijk) - prof. Lieven Vandevelde (UGent Vakgroep Elektromechanica, Systeem- en Metaalengineering)

Korte beschrijving

De mogelijkheid om nauwkeurig te positioneren zonder dat er een positiesensor nodig is, maken stappenmotoren zeer aantrekkelijk voor positioneringstaken. Nadelen van de open-loopregeling zijn echter het continue risico om een stap te missen door overbelasting, de hoge koppelrimpel en het lage rendement. Daarnaast zijn BLDC motoren bijzonder uitgesproken voor snelheidstoepassingen. Uit de literatuur blijkt dat de regelmethode kan worden verbeterd door een BLDC motor met sinusvormige stromen in plaats van blokvormige stromen aan te sturen. Helaas zijn de terugkoppelingstechnieken die gewoonlijk in BLDC motoren worden gebruikt om de commutatiemomenten te bepalen, onvoldoende voor het genereren van sinusvormige wensstromen. In deze studie wordt een sensorloos terugkoppelingsmechanisme voorgesteld, voor stappenmotortoepassingen, dat de werkelijke belasting aangeeft en een regelaar die stapverlies voorkomt zonder wijziging van de traditionele aansturingsmethode op basis van stappulsen. Parallel hieraan wordt een rekenkundig eenvoudige sensorloze methode ontwikkeld die sinusvormige stromen gebruikt om de efficiëntie van BLDC motoren te verhogen.

Praktisch

Wanneer
Maandag 25 mei 2020, 17:00
Waar
Via livestream

via livestream/videoconferentie, zie link hierboven, maatregel COVID19

Meer info

Contact
doctoraat.ea@UGent.be