Textile-Based Thermoelectric Generators Based on Conductive Yarns

Promovendus/a
. Hardianto
Faculteit
Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Vakgroep
Vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde
Curriculum
Master of Engineering (Textile Chemistry), Maharaja Sayajirao University of Baroda, India, 2010
Academische graad
Doctor in de ingenieurswetenschappen: materiaalkunde
Taal proefschrift
Engels
Vertaling titel
Op textiel gebaseerde thermo-elektrische generatoren op basis van geleidende garens
Promotor(en)
prof. Lieva Van Langenhove, vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde - dr. Benny Malengier, vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde
Examencommissie
voorzitter em. prof. Luc Taerwe (eredecaan) - ereprof. Gilbert De Mey (Vakgroep Elektronica en Informatiesystemen) - prof. Diederik Depla (Vakgroep Vastestofwetenschappen) - prof. Hayriye Gidik (Ecole Nationale Supérieure des Arts et Industries Textiles, Roubaix, France) - dr. Benny Malengier (Vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde) - prof. Lieva Van Langenhove (Vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde) - prof. Jan Vanfleteren (Vakgroep Elektronica en Informatiesystemen) - dr. Mohamad Widodo (Politeknik STTT Bandung, Indonesia)

Korte beschrijving

Onder de vandaag beschikbare energieoogsters is de thermo-elektrische generator voor veel onderzoekers van groot belang voor het oogsten van energie uit de warmte van het menselijk lichaam. Een aantal wetenschappelijke artikelen hebben de implementatie van het thermo-elektrische principe gerapporteerd met behulp van in het textielweefsel geïntegreerde metaaldraden. Metaaldraden zullen evenwel de algehele flexibiliteit van het textiel verminderen. Het doel van dit promotieonderzoek is dan ook om een op textiel gebaseerde thermo-elektrische generator (T-TEG) te creëren door geleidende garens te gebruiken die in een stuk stof kunnen worden geïntegreerd. Onder de geteste garens is gebleken dat de combinatie van koolstofvezel (CF) en met nikkel gecoate koolstofvezel (NiCF) het potentieel heeft om zo’n T-TEG-materialen te zijn, dit omdat ze later kunnen worden gemodificeerd in een reeks CF-NiCF-thermokoppels in een enkel garen, hetzij door etsen of coating methoden afhankelijk van het gebruikte garen. In dit proefschrift werden twee eenvoudige methoden, namelijk ets- en galvanisatieprocessen, toegepast om de T-TEG te fabriceren.

Praktisch

Datum
Maandag 17 augustus 2020, 10:00
Livestream
Volg online

via livestream/videoconferentie, zie link hierboven, maatregel COVID19

Meer info

Contact
doctoraat.ea@UGent.be