Automated Construction and Structural Behavior of 3D Printed Concrete Tunnel Linings

Promovendus/a
Tao, Yaxin
Faculteit
Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Vakgroep
Vakgroep Bouwkundige Constructies en Bouwmaterialen
Curriculum
Master's Degree of Engineering, Tongji University, Shanghai, China, 2018
Academische graad
Doctor in de ingenieurswetenschappen: bouwkunde
Taal proefschrift
Engels
Promotor(en)
prof. Geert De Schutter, vakgroep Bouwkundige Constructies en Bouwmaterialen - prof. Kim Van Tittelboom, vakgroep Bouwkundige Constructies en Bouwmaterialen - prof. Yong Yuan (Tongji University, China)
Examencommissie
voorzitter em. prof. Luc Taerwe (eredecaan) - prof. Geert De Schutter (vakgroep Bouwkundige Constructies en Bouwmaterialen) - prof. Eddie Koenders (Technische Universität Darmstadt, Germany) - dr. ir. Karel Lesage (vakgroep Bouwkundige Constructies en Bouwmaterialen) - prof. Stijn Matthys (vakgroep Bouwkundige Constructies en Bouwmaterialen) - prof. Jian Yang (Shanghai Jiao Tong University, China) - prof. Kim Van Tittelboom (vakgroep Bouwkundige Constructies en Bouwmaterialen) - prof. Yong Yuan (Tongji University, China)

Korte beschrijving

Dit proefschrift heeft als doel extrusie gebaseerd 3D-betonprinten uit te breiden voor de constructie van tunnelbekledingen tegen harde rotssteen. Dit proefschrift focust voornamelijk op twee aspecten die elk betrekking hebben op het potentieel faalgedrag van lagen die tegen de rotswand worden geprint. Eén daarvan is de lage afschuifweerstand van geprinte materialen. Een ander is dat geprinte materialen falen aan de materiaal- substraat interface door het gebrek aan adhesie. Om het eerste type faalgedrag te vermijden, wordt een inline-mengsysteem met de naam twin-pipe pumping ontwikkeld. Een cementgebonden stroom (zonder versneller) en een kalksteenpoeder-gebaseerde stroom (met een hoge dosering versneller) worden vanuit twee afzonderlijke pijpen in een spiraalvormige statische menger gepompt, die aan het eind van het pompproces is geplaatst. Terwijl de stromen door de spiraalvormige menger bewegen, mengen de niet-bewegende schotten binnenin de menger voortdurend de twee stromen, wat leidt tot een snelle verandering in de afschuifweerstand. Om het tweede type falen te vermijden, worden respectievelijk de invloed van de hellingshoek van het oppervlak, de eigenschappen van het substraat en polymeermodificatie van de geprinte materialen op de hechting onderzocht.

Praktisch

Datum
Donderdag 4 november 2021, 10:00
Livestream
Volg online

Verdediging on campus, maar met beperkt publiek (op uitnodiging van de kandidaat)

Meer info

Contact
doctoraat.ea@UGent.be