Power Exhaust and Plasma Divertor Interaction Study by Means of a 2D Edge Numerical Code

Promovendus/a
Balbinot, Luca
Faculteit
Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Vakgroep
Vakgroep Toegepaste Fysica
Gezamenlijk doctoraat
Università degli studi di Padova, Italië
Curriculum
Laurea Magistrale in Physics, Università degli studi di Padova, Italië, 2018
Academische graad
Doctor in de ingenieurswetenschappen: toegepaste natuurkunde
Taal proefschrift
Engels
Promotor(en)
prof. Kristel Crombé, vakgroep Toegepaste Fysica - dr. Paolo Innocente (Centro Ricerche Fusione & Consorzio RFX, Padova, Italië) - prof. Piero Martin (Università degli Studi di Padova, Italië)
Examencommissie
voorzitter prof. Gianmaria De Tommasi (Università degli Studi di Napoli Federico II, Italië) - covorzitter prof. Filip De Turck (academisch secretaris UGent-FEA) - prof. Wolfgang Biel (UGent vakgroep Toegepaste Fysica) - prof. Daniele Carnevale (Università degli Studi di Roma "Tor vergata", Italië) - prof. Leonardo Giudicotti (Università degli Studi di Padova, Italië)

Korte beschrijving

Tijdens mijn doctoraat heb ik me beziggehouden met het probleem van de vermogensuitputting in fusie-installaties van de volgende generatie. Ik begon met de analyse van lopende experimenten en interpretatieve modellering van experimentele gegevens. Het geleerde werd toegepast op de voorspellende modellering van JT60-SA en DTT. Ik heb voor beide machines een operatief scenario gedefinieerd dat verenigbaar is met de kernprestaties en de behoeften op het gebied van beperking van de energie-uitstoot. In het geval van de DTT heb ik bijgedragen aan het machineontwerp door te ontdekken dat een nauwere en langere divertor, binnen de beperkingen van de machinemaat, de onzuiverheidsconcentratie kon halveren die nodig is voor het begin van ontkoppeling. Ik heb een hysteretisch gedrag van de koeling van de divertor waargenomen, wat impliceert dat de condities van de divertor afhankelijk zijn van de simulatie/pulshistorie. Ik heb aangetoond dat dit gedrag wordt veroorzaakt door de niet-lineaire afhankelijkheid van het uitgestraalde vermogen van de plasmadichtheid en -temperatuur. Ik heb een zelfconsistent model ontwikkeld voor vloeibaar metaal als een plasma-facing component (PFC) en daarmee een DTT single-null scenario gemodelleerd. Ik heb aangetoond dat het maximale ingangsvermogen in het geval van lithium 8MW hoger was dan voor standaard wolfraam zonder ernstige plasmaverontreiniging.

Praktisch

Datum
Vrijdag 24 juni 2022, 15:00
Locatie
leslokaal NBTF, derde verdieping, Università degli Studi di Padova, Centro Ricerche Fusione c/o Consorzio RFX, Corso Stati Uniti 4, 35127 Padova, Italië
Livestream
Volg online

Meeting ID: 889 0778 4517 Passcode: UNIPDGENT

Meer info

Contact
doctoraat.ea@ugent.be