Development of Dry EEG Textrodes for Brain Activity Monitoring

Promovendus/a
Tseghai, Granch Berhe
Faculteit
Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Vakgroep
Vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde
Curriculum
Master of Science in Textile Chemistry, Bahir Dar University, Ethiopië, 2014
Academische graad
Doctor in de ingenieurswetenschappen: materiaalkunde
Taal proefschrift
Engels
Vertaling titel
Ontwikkeling van droge EEG-textrodes voor monitoring van hersenactiviteit
Promotor(en)
prof. Lieva Van Langenhove, vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde - dr. Benny Malengier, vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde
Examencommissie
voorzitter em. prof. Luc Taerwe (eredecaan) - prof. Evelien Carrette (vakgroep Hoofd en Huid) - dr. Kinde Anlay Fante (Jimma University, Ethiopië) - dr. Benny Malengier (vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde) - prof. Patrick Segers (vakgroep Elektronica en Informatiesystemen) - prof. Lieva Van Langenhove (vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde) - prof. Jan Vanfleteren (vakgroep Elektronica en Informatiesystemen)

Korte beschrijving

Het hoofddoel van deze PhD proefschrift was om een wasbare en flexibele op textiel gebaseerde droge EEG-elektrode te onderzoeken voor het monitoren van hersenactiviteit. Ze zijn gemaakt van een elektrisch geleidende PEDOT:PSS/PDMS-bedrukte katoenen stof. Bij menselijke metingen werden de huid-naar-elektrode-impedantie en signaalkwaliteit vergelijkbaar bevonden met commerciële droge elektroden, wat de deur opent voor langdurige EEG-monitoring. Bovendien geeft de elektrode duidelijke en betrouwbare EEG-signalen tot 15 wascycli, 60 buigcycli, 10 meervoudig gebruik en 8 uur continu gebruik. Bovendien werd een anatomisch realistisch, duurzaam en licht gewicht hoofdfantoom op textielbasis ontwikkeld om de op textiel gebaseerde elektroden te valideren, aangezien het nauwelijks mogelijk is om het menselijk brein stabiel te houden. Hoewel het op textiel gebaseerde fantoom is ontworpen voor EEG, kan het ook worden aangepast aan ECG, MEG en andere gerelateerde onderzoeken. bij de op textiel gebaseerde hoofdfantoomtest gaven de PEDOT:PSS/PDMS-gebaseerde elektroden een duidelijk EEG-signaal vergelijkbaar met een commerciële droge elektrode. PEDOT:PSS/PDMS-geprinte EEG-elektroden van katoenweefsel werken echter alleen in een haarvrij gebied. Om die reden werden nieuwe elektroden die EEG-signalen van hoge kwaliteit kunnen detecteren zonder de noodzaak van geleidende gels of huidbehandelingen, of het scheren van het haar vergelijkbaar met standaard natte gouden cups vervaardigd uit een elektrisch geleidende haakstof.

Praktisch

Datum
Woensdag 28 september 2022, 16:00
Locatie
vergaderzaal 1.1 Hermann von Helmholtz, iGent, eerste verdieping, Technologiepark Zwijnaarde 126, 9052 Zwijnaarde
Livestream
Volg online

meeting ID: 346 404 211 453 - paswoord: sEKL3L

Meer info

Contact
doctoraat.ea@UGent.be