3D Printing Parameter Design for Styrene-Based Final Parts
- Promovendus/a
- Amaral Ceretti, Daniel
- Faculteit
- Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
- Vakgroep
- Vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde
- Curriculum
- Master in Nanoscience and Advanced Materials, Universidade Federal do ABC, Brazilië, 2018
- Academische graad
- Doctor in de ingenieurswetenschappen: materiaalkunde
- Taal proefschrift
- Engels
- Vertaling titel
- Parameterontwerp voor het 3D-printen van styreengebaseerde finale stukken
- Promotor(en)
- prof. Ludwig Cardon, vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde - prof. Dagmar D'hooge, vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde
- Examencommissie
- voorzitter prof. Joris Degroote (ondervoorzitter Facultaire Doctoraatscommissie) - prof. Ludwig Cardon (vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde) - prof. Dagmar D'hooge (vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde) - prof. Karen De Clerck (vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde) - prof. Mariya Edeleva (vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde) - prof. Mia Eeckhout (vakgroep Levensmiddelentechnologie, Voedselveiligheid en Gezondheid) - prof. Jean-Marie Raquez (Université de Mons)
Korte beschrijving
Een van de grootste uitdagingen van extrusie gebaseerde additive manufacturing (EAM) is het verkrijgen van 3D-geprinte onderdelen met finale eigenschappen die vergelijkbaar zijn met deze van conventionele verwerkingstechnieken zoals spuitgieten. Dit komt door de aard van het EAM-proces, dat afhankelijk is van een goede inter- en intralaagadhesie van gedeponeerde filamenten en van een aangepaste bouwstrategie om onderdelen met goede eigenschappen te maken. Anisotrope eigenschappen en de aanwezigheid van holten in 3D-geprinte onderdelen komen echter vaak voor. Om het potentieel van EAM volledig te benutten moet onderzoek worden gedaan naar materiaaldegradatie tijdens het printen en naar materiaalontwerpstrategieën voor EAM-toepassingen. In deze doctoraatsthesis worden het reologisch gedrag van polymeer in de smeltfase, printparameters, verwerkingstechnieken, polymeerdegradatie tijdens printen en materiaalformuleringen onderzocht met het oog op extrusiegebaseerde additieve productie (EAM) van styreengebaseerde materialen. De belangrijkste inzichten betreffen het visco-elastisch gedrag van polystyreen in de smeltfase die degradatie ondergaan, degradatieprocessen tijdens EAM en het ontwerp van nieuwe mono- en hybride (nano)composieten voor EAM-toepassingen. Dit werd gedaan met ondersteuning van verschillende karakteriseringstechnieken om structuur-proces-eigenschappen relaties vast te stellen.
Praktisch
- Datum
- Donderdag 23 maart 2023, 15:00
- Locatie
- auditorium 1, iGent, eerste verdieping, Technologiepark Zwijnaarde 126, 9052 Zwijnaarde
- Livestream
- Volg online
Meer info
- Contact
- doctoraat.ea@ugent.be