Linked Data Event Streams as an Open Data Interface for Live Data Consumption in Integrated Services

Promovendus/a
Van de Vyvere, Brecht
Faculteit
Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Vakgroep
Vakgroep Elektronica en Informatiesystemen
Curriculum
Master in de industriële wetenschappen: informatica, Universiteit Gent, 2016
Academische graad
Doctor in de industriële wetenschappen
Taal proefschrift
Engels
Vertaling titel
Linkeddata-eventstreams als een opendata-interface voor live gegevensconsumptie in geïntegreerde diensten
Promotor(en)
prof. Ruben Verborgh, vakgroep Elektronica en Informatiesystemen - prof. Pieter Colpaert, vakgroep Elektronica en Informatiesystemen
Examencommissie
voorzitter prof. Filip De Turck (academisch secretaris) - dr. ing. Raf Buyle (Digitaal Vlaanderen) - prof. Pieter Colpaert (vakgroep Elektronica en Informatiesystemen) - dr. ir. Ben De Meester (vakgroep Elektronica en Informatiesystemen) - dr. Giorgia Lodi (Istituto di Scienze e Tecnologie della Cognizione, Italië) - prof. Femke Ongenae (vakgroep Informatietechnologie) - dr. Robert Sanderson (Yale University, VS) - prof. Ruben Verborgh (vakgroep Elektronica en Informatiesystemen)

Korte beschrijving

Het integreren van datasets is een van de uitdagingen bij het bouwen van toepassingen. Zo moet een weer-applicatie naast voorspellingen ook waarnemingen van weerstations ophalen. Het doel van geïntegreerde diensten is om toepassingen een meer samenhangend en uniform toegangspunt tot een groot aantal datasets te bieden. Toegang tot de historische en actuele veranderingen van een dataset wordt momenteel echter opgelost via dataset-exports en zoek-interfaces, die respectievelijk niet schaalbaar zijn voor snel veranderende datasets en onvoldoende flexibiliteit bieden om elke soort vraag op te lossen. Linked Data Event Streams (LDES) lost dit probleem op door een dataset voor te stellen als een groeiende verzameling onveranderlijke objecten wat vergelijkbaar is met een newsfeed: telkens wanneer een dataset verandert, wordt een update aan de verzameling toegevoegd. De resultaten van dit proefschrift behandelen verschillende aspecten van het gebruik van LDES om datasets te publiceren als Open Data: richtlijnen voor het publiceren van live datasets, anonimiseren van Automatic Number Plate Recognition (ANPR) datasets, het vormgeven van data conform specificaties, het fragmenteren van cultureel erfgoed collectiebeheersystemen en Next Generation Service Interfaces for Linked Data (NGSI-LD) context brokers, en het mogelijk maken van geïntegreerde diensten met LDES als bron van waarheid.

Praktisch

Datum
Vrijdag 31 maart 2023, 16:00
Locatie
auditorium P Jozef Plateau, gelijkvloers, Jozef Plateaustraat 22, 9000 Gent
Livestream
Volg online

Meer info

Contact
doctoraat.ea@ugent.be