Design of a High Torque Density Electric Actuator for Quasi-Direct-Drive Robot Applications

Promovendus/a
Van Damme, Jordi
Faculteit
Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Vakgroep
Vakgroep Elektromechanica, Systeem- en Metaalengineering
Curriculum
Master of Electromechanical Engineering - Main Subject Electrical Power Engineering, Universiteit Gent, 2018
Academische graad
Doctor in de ingenieurswetenschappen: werktuigkunde-elektrotechniek
Taal proefschrift
Engels
Vertaling titel
Ontwerp van een elektrische actuator met hoge koppeldichtheid voor quasi-direct-aangedreven robottoepassingen
Promotor(en)
prof. Guillaume Crevecoeur, vakgroep Elektromechanica, Systeem- en Metaalengineering - prof. Hendrik Vansompel, vakgroep Elektromechanica, Systeem- en Metaalengineering
Examencommissie
voorzitter prof. Filip De Turck (academisch secretaris) - prof. Guillaume Crevecoeur (vakgroep Elektromechanica, Systeem- en Metaalengineering) - prof. Peter Sergeant (vakgroep Elektromechanica, Systeem- en Metaalengineering) - prof. Ilya T'Jollyn (Universiteit Antwerpen) - dr.-Ing. Jonathan Terfurth (1X Technologies, Noorwegen) - em. prof. Alex Van den Bossche (vakgroep Elektromechanica, Systeem- en Metaalengineering) - prof. Hendrik Vansompel (vakgroep Elektromechanica, Systeem- en Metaalengineering)

Korte beschrijving

Robots kunnen ons helpen bij het uitvoeren van gevaarlijke, belastende of weinig uitdagende taken. Hiervoor hebben we robots nodig die de gestructureerde fabrieksomgeving verlaten en kunnen werken in de echte wereld. Elektrische actuatoren vormen de spieren van de robot. Robots met actuatoren zonder of met een ééntraps tandwieloverbrenging hebben alle kenmerken, op één na, in huis om zich in de echte wereld te begeven: hun actuatoren zijn te zwaar of niet krachtig genoeg om zware objecten te manipuleren. In dit doctoraatsonderzoek werden daarom verschillende manieren onderzocht om de elektrische motor in dit soort actuatoren krachtiger te maken. Het belangrijkste resultaat van dit onderzoek was dat het gebruik van spoelen met geanodiseerde aluminium folie in plaats van gelakte koperdraad veel potentieel heeft. In geanodiseerd aluminium vormt het keramische aluminium-oxide de elektrische isolatie. Het lagere soortelijk gewicht van aluminium en de superieure thermische geleidbaarheid van de aluminium-oxide laag, laten toe om lichtere en krachtigere motoren te bouwen met deze spoelen. Om dit te bewijzen werd met beide types spoelen een motor gebouwd, en beide werden uitvoerig vergeleken op een draaiende testbank. Dit werk bevat de allereerste beschrijving van een succesvolle realisatie van een motor met spoelen uit geanodiseerd aluminium.

Praktisch

Datum
Dinsdag 3 oktober 2023, 17:00
Locatie
leslokaal Rudolf E. Richter, gebouw 131 Volta, gelijkvloers, Technologiepark Zwijnaarde 131, 9052 Zwijnaarde
Livestream
Volg online

Meer info

Contact
doctoraat.ea@UGent.be