CFD-FSI Modelling of Thermo-Elastohydrodynamic Lubrication in Line Contacts

Promovendus/a
Havaej, Peyman
Faculteit
Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Vakgroep
Vakgroep Elektromechanica, Systeem- en Metaalengineering
Curriculum
Master of Science in Mechanical Engineering - Energy Conversion, Amirkabir University of Technology, Iran, 2017
Academische graad
Doctor in de ingenieurswetenschappen: werktuigkunde-elektrotechniek
Taal proefschrift
Engels
Vertaling titel
CFD-FSI-modellering van thermo-elastohydrodynamische smering in lijncontacten
Promotor(en)
prof. Dieter Fauconnier, vakgroep Elektromechanica, Systeem- en Metaalengineering - prof. Joris Degroote, vakgroep Elektromechanica, Systeem- en Metaalengineering
Examencommissie
voorzitter prof. Patrick De Baets (decaan) - dr. Ehsan Askari Renani (vakgroep Elektromechanica, Systeem- en Metaalengineering) - prof. Joris Degroote (vakgroep Elektromechanica, Systeem- en Metaalengineering) - prof. Daniele Dini (Imperial College London, Verenigd Koninkrijk) - prof. Dieter Fauconnier (vakgroep Elektromechanica, Systeem- en Metaalengineering) - prof. Wassim Habchi (Lebanese American University, Libanon) - prof. Geraldine Heynderickx (vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde) - prof. Roland Larsson (Luleå University of Technology, Zweden)

Korte beschrijving

Smering is cruciaal voor het verbeteren van de prestaties en duurzaamheid van machineonderdelen door wrijving, slijtage en warmteontwikkeling te minimaliseren. Deze studie richt zich op Thermo-Elastohydrodynamische Smering (TEHL), waarbij de elastische vervorming van oppervlakken significant is. TEHL-contact komt voor bij rollende lagers, tandwielen en nokvolgercontacten. De complexe dynamiek van TEHL-contacten wordt onderzocht door het gebruik van Computational Fluid Dynamics (CFD) en Fluid-Structure Interaction (FSI) technieken. Een in-house code werd ontwikkeld om elk domein zo nauwkeurig mogelijk op te lossen en een model in te bouwen voor de cavitatie van het smeermiddel, een nauwkeurig thermisch model en constitutiemodellen die het gedrag van een smeermiddel beschrijven als een functie van de toestandsvariabelen. Deze geavanceerde modelleringstechnieken stellen onderzoekers in staat om verschillende bedrijfsomstandigheden te analyseren, zoals verschillende belastingen, snelheden, materialen en smeermiddel-eigenschappen, zonder de noodzaak van dure experimentele tests. Vier verschillende aspecten van de TEHL-contacten worden benadrukt, namelijk i) TEHL tussen gladde contactoppervlakken, ii) de invloed van constitutiemodellen op de resultaten, iii) TEHL tussen niet-gladde oppervlakken en iv) TEHL onder transiënte omstandigheden en tijdsvariabele belastingen. Dit onderzoek draagt bij aan de vooruitgang van TEHL-modellering en heeft tot doel het begrip van de natuurkunde van niet-gladde oppervlakken en transiënte effecten te verbeteren.

Praktisch

Datum
Donderdag 7 december 2023, 16:00
Locatie
auditorium 1, iGent, eerste verdieping, Technologiepark Zwijnaarde 126, 9052 Zwijnaarde
Livestream
Volg online

Meer info

Contact
doctoraat.ea@UGent.be