Design of Power-Dense Electrical Machines Enabled by Additive Manufacturing

Promovendus/a
Selema, Ahmed
Faculteit
Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Vakgroep
Vakgroep Elektromechanica, Systeem- en Metaalengineering
Curriculum
Master of Science Degree in Engineering, Menoufiya University, Egypte, 2019
Academische graad
Doctor in de ingenieurswetenschappen: werktuigkunde-elektrotechniek
Taal proefschrift
Engels
Vertaling titel
Ontwerp van elektrische machines met hoge vermogensdichtheid gebruikmakend van additieve productie
Promotor(en)
prof. Peter Sergeant, vakgroep Elektromechanica, Systeem- en Metaalengineering - dr. ir. Mohamed Ibrahim, vakgroep Elektromechanica, Systeem- en Metaalengineering
Examencommissie
ereprof. Ronny Verhoeven (eredecaan) - prof. Luc Dupré (vakgroep Elektromechanica, Systeem- en Metaalengineering) - dr. ir. Mohamed Ibrahim (vakgroep Elektromechanica, Systeem- en Metaalengineering) - prof. Bernd Ponick (Leibniz Universität Hannover, Duitsland) - prof. Peter Sergeant (vakgroep Elektromechanica, Systeem- en Metaalengineering) - dr. Ruud Sprangers (Punch Powertrain, Nederland) - prof. Lieven Vandevelde (vakgroep Elektromechanica, Systeem- en Metaalengineering)

Korte beschrijving

De kunst van het succesvol ontwerpen van elektrische machines brengt vele uitdagingen met zich mee op het gebied van massa, afmetingen, energie-efficiëntie en thermisch beheer. Uiteindelijk zou een succesvol ontwerp een optimale balans moeten hebben tussen prestaties en maakbaarheid. Dit werk benadrukt het belang van additieve productie (AM) voor het ontwerp en de fabricage van onconventionele motoren met een hogere vermogensdichtheid. De technologie van 3D-printen biedt veel meer flexibiliteit in dimensies en materiaaltechniek. De primaire focus van dit proefschrift ligt op drie belangrijke aspecten van elektrische machines: magnetische materialen, wikkelingen en thermisch beheer. Deze drie bijdragen kunnen toekomstige elektrische machines verbeteren op het gebied van efficiëntie en vermogensdichtheid. Met behulp van de AM-technologie worden een reeks nieuwe spoelen en kernen ontworpen en gemaakt als prototype voor elektrische machines met een hoge vermogensdichtheid. De 3D-spoelontwerpen combineren hogere prestaties en gemakkelijkere maakbaarheid. Bovendien wordt er een nieuw concept voor thermisch beheer geïntroduceerd met een lager gewicht en een beter thermisch profiel. Over het algemeen benadrukken de voorgestelde benaderingen de unieke mogelijkheden van AM om traditionele maakbaarheidsuitdagingen te overwinnen en nieuwe ontwerpmogelijkheden mogelijk te maken die bijdragen aan de schaalbaarheid, betrouwbaarheid en efficiëntie van elektrische machines, waardoor ze toegankelijker worden voor verschillende toepassingen.

Praktisch

Datum
Donderdag 15 februari 2024, 17:00
Locatie
leslokaal Rudolf E. Richter, gebouw 131 Volta, gelijkvloers, Technologiepark Zwijnaarde 131, 9052 Zwijnaarde

Meer info

Contact
doctoraat.ea@UGent.be