Micro-Structured and Geometric Phase Optical Gratings Using Liquid Crystals

Promovendus/a
Xue, Xiangyu
Faculteit
Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Vakgroep
Vakgroep Elektronica en Informatiesystemen
Curriculum
European Master of Photonics, Universiteit Gent, 2018
Academische graad
Doctor in de ingenieurswetenschappen: fotonica
Taal proefschrift
Engels
Vertaling titel
Optische roosters op basis van microstructuren en geometrischefase-optica met behulp van vloeibare kristallen
Promotor(en)
prof. Jeroen Beeckman, vakgroep Elektronica en Informatiesystemen - prof. Kristiaan Neyts, vakgroep Elektronica en Informatiesystemen
Examencommissie
voorzitter prof. Luc Dupré (gewezen voorzitter Commissie Wetenschappelijk Onderzoek) - prof. Tigran Baghdasaryan (Vrije Universiteit Brussel) - prof. Jeroen Beeckman (vakgroep Elektronica en Informatiesystemen) - prof. Wim Bogaerts (vakgroep Informatietechnologie) - prof. Herbert De Smet (vakgroep Elektronica en Informatiesystemen) - dr. ir. Jelle De Smet (zelfstandige consulent) - prof. Kristiaan Neyts (vakgroep Elektronica en Informatiesystemen) - prof. Filip Strubbe (vakgroep Elektronica en Informatiesystemen)

Korte beschrijving

Deze doctoraatscriptie onderzoekt roosters gebaseerd op vloeibare kristallen. Door een combinatie van simulaties en experimenten werden nieuwe inzichten verworven in polarisatieroosters. Wat toepassingen betreft, hebben ze het potentieel om de verpakkingsefficiëntie van siliciumchips te verbeteren en kunnen ze ook worden gebruikt in AR/VR en LiDAR. Het onderzoek draagt bij aan het begrip van schakelbare lenzen gebaseerd op vloeibare kristallen, waarbij de nadruk ligt op het belang van verstrooiing in aanwezigheid van een "blaze step". Deze bevindingen versterken het begrip van de interactie tussen licht en vloeibare kristallen, wat bijdraagt aan de optimalisatie van productontwerp. Met dit werk wordt beoogd bij te dragen aan de vooruitgang van kennis op het gebied van optische toepassingen van vloeibare kristallen en zo verdere discussies en onderzoek te stimuleren.

Praktisch

Datum
Dinsdag 20 februari 2024, 14:00
Locatie
auditorium Grondmechanica, gebouw Grondmechanica, gelijkvloers, Technologiepark Zwijnaarde 68, 9052 Zwijnaarde
Livestream
Volg online

Meer info

Contact
doctoraat.ea@UGent.be