Beoordeling en opvolging van aortaklepregurgitatie bij paarden, en het belang van hemodynamische effecten

Promovendus/a
Dufourni, Alexander
Faculteit
Faculteit Diergeneeskunde
Vakgroep
Vakgroep Interne Geneeskunde, Voortplanting en Populatiegeneeskunde
Curriculum
Alexander Mathias Dufourni werd geboren op 12 augustus 1986 te Eupen. Hij behaalde in 2012 het diploma van Master in de Diergeneeskunde met afstudeerrichting Paard. Na zijn afstuderen werkte hij als praktijkdierenarts in een ambulante paardenpraktijk in Duitsland. Gedreven door een diepe passie en ambitie om zich te specialiseren in de interne geneeskunde van paarden, keerde hij in 2014 terug naar de Universiteit van Gent om een roterend internship op de afdeling Interne Geneeskunde van Grote Huisdieren te vervolledigen. Vervolgens begon hij in oktober 2015 aan een specialisatie in de interne geneeskunde van paarden onder supervisie van prof. Gunther van Loon en dr. Dominique De Clercq. In maart 2019 begon hij als assistent aan de afdeling Interne Geneeskunde, Voortplanting en Populatiegeneeskunde en werd hij lid van het Equine Cardioteam Ghent als PhD-student onder supervisie van Prof. Annelies Decloedt en Prof. Gunther van Loon. In januari 2020 behaalde hij het diploma als EBVS-erkend Europees specialist in de interne geneeskunde van paarden (Diplomate ECEIM). Alexander Dufourni is eerste auteur van vijf en coauteur van tien peer-reviewde artikels in internationale en nationale tijdschriften. Hij was spreker op elf nationale en internationale congressen.
Academische graad
Doctor in de diergeneeskundige wetenschappen
Taal proefschrift
Engels
Promotor(en)
Prof. dr. A. Decloedt, Faculteit Diergeneeskunde, UGent - Prof. dr. G. van Loon, Faculteit Diergeneeskunde, UGent

Korte beschrijving

Hartklepregurgitatie, klepinsufficiëntie of een hartkleplek verwijst naar een onvolledige sluiting van de hartklep, waardoor bloed terugstroomt doorheen een functioneel gesloten klep. De aanwezigheid van een bijgeruis bij hartauscultatie kan wijzen op de aanwezigheid van een hartkleplek, maar bijkomend onderzoek is noodzakelijk om de onderliggende aandoening verder te beoordelen. Echocardiografie wordt beschouwd als de voorkeurstechniek voor de diagnose en voor het inschatten van de ernst van hartklepaandoeningen bij paarden. Een grondige evaluatie van de grootte van de hartkamers en het hartkleplek is essentieel bij het beoordelen van deze aandoeningen. In de paardengeneeskunde ontbreekt echter een gestandaardiseerd kwantitatief beoordelingssysteem voor het classificeren van hartklepregurgitatie, wat de behoefte aan objectieve beoordelingscriteria onderstreept. Consistente beoordelingsmethoden en opvolgingsonderzoeken zijn cruciaal voor het monitoren van de evolutie van hartklepregurgitatie op langere termijn. Belangrijke beïnvloedende factoren hierbij zijn echter hartfrequentie en bloeddruk. Stresstesten kunnen helpen om de hemodynamische impact van een hartkleplek te evalueren, maar inspanningsechocardiografie is bij paarden moeilijk uitvoerbaar. Farmacologische stresstesten kunnen een alternatief bieden om de hartklepfunctie onder verhoogde belasting te beoordelen.

Praktisch

Datum
Vrijdag 6 juni 2025, 17:00
Locatie
Aud Maximum, Salisburylaan 133, 9820 Merelbeke

Indien u de receptie wenst bij te wonen, gelieve in te schrijven vóór 25 mei 2025 per e-mail naar Alexander.Dufourni@UGent.be