Happening 'Wetenschapscafé: Vaccinatie. Feiten en ethiek'

Wetenschapscommunicatie AUGent
Ineke.Imbo@UGent.be

Speciale editie tijdens het Wetenschapsfestival Gent op Dag van de Wetenschap

Meer dan 70% Belgen zijn volledig gevaccineerd tegen COVID-19. We slurpten de laatste tijd gretig van onze herwonnen vrijheid dankzij de onschuldige prikjes. Onschuldig? Dat is wat de wetenschap voor jou en mij uitdokterde. Ook het griepvaccin zit eraan te komen en wat met alle andere aanbevolen inentingen? Vaccinologe Isabel Leroux-Roels komt het ons haarfijn uitleggen. Van het brede onderzoeksproces tot de diverse samenstellingen van een vaccin. Moraalfilosoof Patrick Loobuyck belicht dan weer de mens achter dit verhaal. Het beleid kon de snelheid van COVID-19 niet aan en liet onvermijdelijk steken vallen. Waarom waren ouderen de meest kwetsbare groep en hoe hard lieten we daarmee de jongeren in de steek? Wat met onze privacy, ook bij andere vaccins? Waar zeggen anti-vaxxers in het algemeen precies nee tegen en (hoe) is er ruimte voor dialoog? De sprekers dagen je uit om mee te denken over de betekenis van vrijheid, democratie, burgerzin en solidariteit.