Lezing 'Antiklerikaal verzet in het werk van Virginie Loveling'

Door wie
Afdeling Nederlandse Letterkunde (Vakgroep Letterkunde) en STAM
Ruben.VandenBerghe@UGent.be
Voeg toe aan mijn agenda

Tweede van zes lezingen in de reeks 'Rebellie in de Gentse letteren', over de antiklerikale romans van de Gentse schrijfster Virginie Loveling.

Het werk van de kritische auteur Virginie Loveling (1836-1923) genoot tijdens haar leven al grote waardering, niet in de laatste plaats in Gent, waar ze in belangrijke periodes van haar leven woonde, schreef en deelnam aan het intellectuele leven. Neerlandicus Lars Bernaerts schijnt een licht op Lovelings antiklerikale werken, waarin de vrijzinnige schrijver de politieke tegenstellingen van haar tijd scherp verbeeldt. In Sophie (1885) hekelt Loveling bijvoorbeeld de heerszucht van de Kerk in landelijk Vlaanderen tijdens de schoolstrijd. Op de achtergrond speelt ook de tegenstelling tussen stad en platteland een rol. De lezing gaat in op de scherpe kritiek, op Lovelings achtergrond en de opmerkelijke ontwikkeling van het titelpersonage Sophie. Deze lezing (2 van 6) maakt deel uit van de reeks 'Rebellie in de Gentse letteren - van middeleeuwen tot heden' van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte in samenwerking met STAM, waarin Gentse literaire rebellie onder de loep wordt genomen.