Lezing 'COVID-19 is een tijdruimtelijke verhaal: van tracking & tracing, over tijdruimtelijke clusteranalyses tot inplanting van testcentra'

Alumni , Bedrijven , Journalisten , Medewerkers , Studenten
02-03-2021 van 19:00 tot 20:00
Door wie
Instituut voor Permanente Vorming in de Wetenschappen (IPVW) - Faculteit Wetenschappen
Heidi.DeDobbelaere@UGent.be
Website
Voeg toe aan mijn agenda

Voordracht door prof. Nico Van de Weghe over effectieve methoden om door tracking en tracing de verspreiding van het coronavirus in kaart te brengen.

In het onderzoeken en bestrijden van COVID-19 treden virologen, epidemiologen en biostatistici logischerwijze sterk op de voorgrond. Analyse van de verspreiding van een dergelijk virus is bij uitstek een tijdruimtelijk gegeven, waar geografen dagdagelijks mee bezig zijn. Het is daarom ook interessant om vanuit de geografische invalshoek het virus te bestuderen. In de CartoGIS onderzoeksgroep hebben we vele jaren ervaring in tijdruimtelijk onderzoek, onder andere gelinkt aan Location-Based Services, Geografische InformatieSystemen, geovisualisatie en Data Mining. Deze methoden worden uitgebreid ingezet bij het onderzoeken en bestrijden van het Coronavirus. In deze presentatie wordt een overzicht gegeven welke van deze methoden effectief hierbij zijn ingezet. Naast interessante resultaten zal er tevens ingegaan worden op de verschillende problemen die dit onderzoek in deze toch wel ongeziene crisis met zich meebrachten.