Lezing 'Op het scherpst van de zine - kritische poëzie en tegencultuur in het Gent van nu'

Alumni , Journalisten , Medewerkers , Studenten
16-12-2021 van 19:00 tot 20:00
Abdijrefter, Stadsmuseum Gent (STAM), Bijlokesite, Godshuizenlaan 2, 9000 Gent
Door wie
Afdeling Nederlandse Letterkunde (Vakgroep Letterkunde) met STAM
Ruben.VandenBerghe@UGent.be
Voeg toe aan mijn agenda

Laatste van zes lezingen in de reeks 'Rebellie in de Gentse letteren', over kritische poëzie en zine-cultuur in het hedendaagse Gent.

In deze lezing belichten neerlandici Ruben Vanden Berghe en Sven Van den Bossche de hedendaagse Gentse zine. In die vaak heel verzorgde, in eigen beheer uitgegeven magazines maken collectieven hun visie kenbaar, bieden ze gemarginaliseerde groepen een platform of gaan ze bewust in tegen mainstream uitgeefpraktijken. Een illustere casus is het Gentse DIY-label MARKTCORRUPTIE (2018), opgericht door dichters Dominique De Groen en Arno Van Vlierberghe, met als doel 'de markt corrumperen'. De lezing gaat in op deze verbeeldingsrijke, literaire inlijving van het rebelse fenomeen 'zine'. Daarbij wordt de Gentse zine in een bredere historische context geplaatst, met historische voorlopers in de twintigste eeuw zoals Provo en De Rooie Vlinder. Deze lezing (6 van 6) maakt deel uit van de reeks 'Rebellie in de Gentse letteren - van middeleeuwen tot heden' van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte in samenwerking met STAM, waarin Gentse literaire rebellie onder de loep wordt genomen.