Lezing 'Pennenstrijd in de revolutietijd - het satirische tijdschrift in Gent rond 1795'

Alumni , Journalisten , Medewerkers , Studenten
09-12-2021 van 19:00 tot 20:00
Abdijrefter, Stadsmuseum Gent (STAM), Bijlokesite, Godshuizenlaan 2, 9000 Gent
Door wie
Afdeling Nederlandse Letterkunde (Vakgroep Letterkunde) met STAM
Ruben.VandenBerghe@UGent.be
Voeg toe aan mijn agenda

Vijfde van zes lezingen in de reeks 'Rebellie in de Gentse letteren', over het satirische tijdschrift in Gent tijdens het Franse bewind.

Het oproer dat Gent tijdens de Brabantse Omwenteling van 1789/1790 in zijn greep hield, werd gevolgd door een restauratie van het Oostenrijks bewind en uiteindelijk de inlijving van de stad bij de Franse republiek in 1794. In die woelige jaren werd er niet alleen gevochten met sabels en musketten, maar ook met de pen. De twee belangrijkste satirici waren Karel Broeckaert en Jacob Antheunis. In deze lezing bespreekt Kornee van der Haven de polemiek in de Gentse satirische tijdschriften van de 18de eeuw als een vorm van rebellie met literaire middelen. Die strijd had niet alleen betrekking op het politieke regime maar ook op de vraag wie van de satirici over de scherpste pen beschikte en de andere polemist met succes belachelijk wist te maken. Deze lezing (5 van 6) maakt deel uit van de reeks 'Rebellie in de Gentse letteren - van middeleeuwen tot heden' van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte in samenwerking met STAM, waarin Gentse literaire rebellie onder de loep wordt genomen.