Lezing 'Rebellie in de Gentse letteren: De Gentse periode van Alijt Bake'

Door wie
Afdeling Nederlandse Letterkunde (Vakgroep Letterkunde) met STAM
Ruben.VandenBerghe@UGent.be
Voeg toe aan mijn agenda

Vierde van zes lezingen in de reeks 'Rebellie in de Gentse letteren', over het Gentse priorinschap van de Utrechtse, 15e-eeuwse mystica Alijt Bake.

De Utrechtse Alijt Bake (1415-1455) treedt op 25-jarige leeftijd als zuster in het Gentse regularissenklooster Galilea in. Daar schopt ze het al snel tot priorin en haar tegendraadse hervormingen en religieuze opvattingen moeten van haar in de eigen tijd een Gentse beroemdheid gemaakt hebben. Nu kennen we Bake voornamelijk uit haar talrijke mystieke geschriften, daaronder de oudste overgeleverde Nederlandstalige autobiografie geschreven door een vrouw. Daarin brengt ze verslag uit van haar priorinschap en haar mystieke ervaringen. Literatuurhistoricus Youri Desplenter schetst de intellectuele en religieuze voortrekkersrol van Alijt Bake, en plaatst haar geschriften in de literaire en religieuze context van de 15de eeuw. Deze lezing (4 van 6) maakt deel uit van de reeks 'Rebellie in de Gentse letteren - van middeleeuwen tot heden' van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte in samenwerking met STAM, waarin Gentse literaire rebellie onder de loep wordt genomen.