Lezing 'Rebellie in de Gentse letteren: Karel Waeri en Walter De Buck'

Door wie
Afdeling Nederlandse Letterkunde (Vakgroep Letterkunde) met STAM
Ruben.VandenBerghe@UGent.be
Voeg toe aan mijn agenda

Derde van zes lezingen in de reeks 'Rebellie in de Gentse letteren', over de connectie tussen Karel Waeri, Walter De Buck en de Gentse Feesten.

Het werk van de negentiende-eeuwse Karel Waeri speelde een belangrijke rol in Walter De Bucks loopbaan als protestzanger en Gents rebel. Het standbeeld op Sint-Jacobs is De Bucks sculpturale eerbetoon aan Waeri’s sociaal-kritische en scabreuze oeuvre. Diens scherpe en schunnige liedjes stonden ook al centraal toen De Buck de Gentse Feesten eind jaren zestig nieuw leven inblies. In haar lezing gaat Lieselot De Taeye dieper in op de connectie tussen de twee protestzangers: hoe veroverden Waeri’s liedjes, waarin rijke Gentenaars, hypocriete priesters en mondige vrouwen over de hekel worden gehaald, ook een plaats te midden van het sixties-oproer? En hoe werd het oeuvre van beide zangers de inzet van nieuwe discussies omtrent het Gentse rebelse imago? Deze lezing (3 van 6) maakt deel uit van de reeks 'Rebellie in de Gentse letteren - van middeleeuwen tot heden' van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte in samenwerking met STAM, waarin Gentse literaire rebellie onder de loep wordt genomen.