Lezing 'Rebellie in 'Van den vos Reynaerde' en 'De Maghet van Ghend''

07-10-2021 van 19:00 tot 20:00
Abdijrefter, Stadsmuseum Gent (STAM), Bijlokesite, Godshuizenlaan 2, 9000 Gent
Door wie
Afdeling Nederlandse Letterkunde (Vakgroep Letterkunde)
Ruben.VandenBerghe@UGent.be
Voeg toe aan mijn agenda

Eerste lezing van zes over 'Rebellie in de Gentse letteren', waarin de rebelse figuren van de Gentse maagd en vos onder de loep worden genomen.

Al sinds het elfde-eeuwse Ysengrimus is Reynaert de vos verbonden met Gent. Zo’n 200 jaar later duikt ook de Maagd van Gent voor het eerst op in de literatuur. Beide figuren rebelleren op eerste gezicht tegen de heersende macht: hij tegen de koning, zij tegen de graaf, maar toch lijkt er een wereld van verschil tussen de sluwe vos en de zuivere maagd. Waaruit bestaat hun rebellie dan? Wat betekende het om een rebel te zijn in de middeleeuwen? En waarom zijn beide figuren nog steeds verbonden met het rebelse imago van Gent? De maagd en de vos zijn beide enigmatische figuren met een eeuwenlange geschiedenis en dat maakt ze moeilijk te vatten. Precies daarom plaatsen neerlandici Veerle Uyttersprot en Jorn Hubo ze in deze lezing naast elkaar. Deze lezing (1 van 6) maakt deel uit van de reeks 'Rebellie in de Gentse letteren - van middeleeuwen tot heden' van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte in samenwerking met STAM, waarin Gentse literaire rebellie onder de loep wordt genomen.