Lezing 'The Perfect Form. Poëzie als spel, complicatie en opheldering'

Door wie
Humanities Academie
humanitiesacademie@ugent.be

Alfred Schaffer en Yves T'Sjoen gaan in gesprek over het 'iets' wat poëzie ook vandaag nog steeds een relevante literaire factor maakt.

Ondanks de afnemende populariteit van literatuur in het algemeen en die van poëzie in het bijzonder, blijft een groot aantal jonge literaire talenten onverminderd kiezen voor het gedicht als uitdrukkingsvorm.

Ondanks gemakzuchtige aannames van poëzie als ontoegankelijk en obscuur, verschijnt nationaal en internationaal een aantal indrukwekkende teksten (soms nu pas in Nederlandse vertaling) die maatschappelijke en mondiale kwesties aankaart, of erop vooruitloopt.

Er moet dus iets in de onbegrensde mogelijkheden van de poëzie schuilen, waardoor ze ondanks alles een relevante literaire factor blijft. Wat zou dat ‘iets’ kunnen zijn?

De Zuid-Afrikaanse singer-songwriter Stefan Dixon zorgt voor muzikale intermezzo's.