Lezing 'OPstaan met Floor Verhaeghe, Katrien Lauwereys & Naget Dahmany'

Voor wie
Alumni , Bedrijven , Privépersonen
Wanneer
13-05-2022 van 09:00 tot 11:00
Waar
Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, 2e verdieping, lokaal 120.086 (ontbijt) en leszaal 2.2 (presentatie), Henri Dunantlaan 2, 9000 Gent
Voertaal
Nederlands
Door wie
Vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek, Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen en IDC CESSMIR
Contact
Floor.Verhaeghe@UGent.be
Website
https://www.ugent.be/cessmir/nl/actueel/agenda/2022-05-13-opstaan-met-floor-verhaeghe

Thuis, maar niet welkom? Integratie in Vlaanderen door de ogen van migranten, hun kinderen en kleinkinderen. Ontmoeting tussen onderzoek en praktijk

‘Integreren’. Het is al jaren het antwoord op de vraag hoe nieuwkomers in onze samenleving een plek kunnen verwerven. Ze moeten Nederlands leren. Ze moeten zich onze waarden en normen eigen maken.

Integratie lijkt zo bekeken heel eenvoudig: doe zoals wij en je wordt één van ons. De ervaringen van migranten, hun kinderen en kleinkinderen laten zien dat ‘integratie’ niet zo rechtlijnig is: je kan je dan wel thuis voelen op de plaats waar je woont, dat betekent niet dat je je daar ook welkom voelt. Dat heeft een impact, op individuen, maar ook op intergenerationele relaties.

Bijzonder opvallend is de positie van ‘tweede generatie’-migranten, die aangeven dat ze vaak moeten schipperen tussen oud en nieuw, tussen hier en daar, tussen hun ouders en hun kinderen in de rol van vertaler, bemiddelaar en bruggenbouwer.

Floor Verhaeghe gaat in gesprek met Katrien Lauwereys (OTA Vlaams-Brabant en Brussel vzw) en Naget Dahmany (ervaringsdeskundige).

Registreer online