Studiedag 'Onderwijs Russisch, Russische cultuur en maatschappij in het Nederlandse taalgebied na februari 2022'

Voor wie
Alumni , Medewerkers , Studenten
Wanneer
19-12-2023 van 10:00 tot 17:00
Waar
Auditorium 4 Jaap Kruithof, Blandijnberg 2, 9000 Gent
Voertaal
Nederlands
Door wie
Kenniscentrum CERISE - Eureast Platform
Contact
ben.dhooge@ugent.be

De studiedag is bedoeld als een laagdrempelige gelegenheid om van gedachten te wisselen, ervaringen uit te wisselen en te reflecteren over de toekomst.

De oorlog tegen Oekraïne heeft de opleidingen Slavistiek / Oost-Europese en Euraziatische studies / Russisch / … grondig doen nadenken over de manier waarop we onze programma’s en vakken invullen.

Cerise, het kenniscentrum met focus op Rusland van het Eureast Platform, organiseert om die reden een samenkomst voor iedereen die in het Nederlandse taalgebied bij het onderwijs van Russisch / Russische cultuur / geschiedenis / politiek / … betrokken is – via een opleiding, een vak, een deel van een vak, … - om van gedachten te wisselen, ervaringen te delen en te kijken hoe het verder kan.

De studiedag is bedoeld als een laagdrempelige gelegenheid om van gedachten te wisselen, ervaringen uit te wisselen en te reflecteren over de toekomst en samenwerkingsmogelijkheden. Om die reden zijn er geen langere lezingen, maar wel korte workshops waarin alle deelnemers actief participeren. De nadruk ligt op de concrete organisatie en de praktische invulling van het onderwijs.

Programma

 • 10.00u – 11.15u
  • Verkennend rondetafelgesprek
   Vertegenwoordigers van de deelnemende instellingen lichten kort en bondig toe wat er allemaal is verkend / besproken / veranderd / … op het vlak van onderwijs sinds februari 2022 (maximaal 5 minuten per persoon). Er is tijd voor vragen uit het publiek en discussie.
 • 11.45u – 13.00u, 14.00u – 15.15u
  • Parallelle workshops
   Elke workshop focust op een specifiek onderwijsgebied (taal, geschiedenis, cultuur, maatschappij, media, enz.). Er is ruimte voor minimum vier afzonderlijke workshops. Elke workshop start met een tweetal getuigenissen uit de praktijk (cf. het registratieformulier).
 • 15.30u – 17.00u
  • Rondetafelgesprek: Ruslandstudies in het grotere geheel, nu en in de toekomst
   Rondetafelgesprek over de studie van het cultuurgebied / de regio Rusland binnen het grotere geheel (bv. t.o.v. Oekraïne, Zuidoost-Europa, Centraal-Europa, …) en disciplines (bv. filologie, cultuurstudies, regiostudies, aanwervingen personeel, …). De nadruk ligt hierbij vooral op de toekomst.
Registreer online