Studiedag 'Studeren voor ingenieur aan de UGent. Ontdek het vernieuwde opleidingsaanbod!'

Voor wie
Leerkracht secundair
Wanneer
25-10-2018 van 10:00 tot 17:00
Waar
Zebrastraat, Zebrastraat 32, 9000 Gent
Voertaal
Nederlands
Door wie
Ine Coppens
Contact
inem.coppens@ugent.be
Website
http://www.ugent.be/studerenvooringenieur
Voeg toe aan mijn agenda

Voor wie?

Met deze studiedag willen we leerkrachten wiskunde en wetenschappen van de derde graad ASO/TSO, studiekeuzebegeleiders en CLB-medewerkers laten kennismaken met de verschillende ingenieursopleidingen van de Universiteit Gent en met het vernieuwd opleidingsaanbod, zodat ze op hun beurt hun leerlingen correct en volledig kunnen informeren.

De opleidingen die aan bod komen zijn:

 • Industriële wetenschappen, bio-industriële wetenschappen en biowetenschappen (industrieel ingenieur)
 • Ingenieurswetenschappen (burgerlijk ingenieur en burgerlijk ingenieur-architect)
 • Bio-ingenieurswetenschappen (bio-ingenieur)

Door wie?

Onderwijsdirecteurs, professoren en begeleiders zullen deze dag aan het woord komen tijdens de verschillende sessies en beschikbaar zijn voor vragen tijdens de infomarkt.

Programma

 • 9.30u – 10u:      Onthaal
 • 10u – 12u:          Plenaire sessie. De ingenieursopleidingen aan de UGent: het vernieuwde opleidingsaanbod
 • 12u – 13u:          Lunch
 • 13u – 13.55u:    Workshopsessie 1

De workshop start met de situering van de verschillende wiskunde-onderwerpen in het eerste jaar van de opleidingen burgerlijk ingenieur, burgerlijk ingenieur-architect en industrieel ingenieur.

Daarna illustreren we, aan de hand van enkele oefeningen die u in groep oplost, het verschil in wiskunde-niveau en aanpak in de verschillende opleidingen.

Tijdens de gezamenlijke bespreking van de oplossingen overlopen we de meest gemaakte fouten en hoe wij onze studenten doorheen de oefeningen begeleiden.

Een belangrijke leerlijn in de opleidingen burgerlijk ingenieur en industrieel ingenieur zijn de ingenieursprojecten. Deze leerlijn start in eerste bachelor en loopt doorheen de bachelor opleiding. De ingenieursprojecten vormen de scharnier met de technisch-wetenschappelijke vorming. De studenten maken er kennis met de praktijk van het ingenieursberoep.

Tijdens deze workshop tonen we aan de hand van enkele voorbeelden welke vaardigheden hierbij belangrijk zijn.

Deze workshop is vooral bedoeld voor leerkrachten aardrijkskunde en biologie.

Ingenieurs in de levende materie bestuderen de impact van de mens op het milieu en gaan op zoek naar oplossingen voor kwesties als klimaatverandering en global change. Daarvoor hebben ze kennis nodig over de levende materie en de omgeving waarmee ze interageert.

In deze workshop gaan we dieper in op hoe plantkunde, dierkunde, microbiologie, aardwetenschappen en ecologie een plaats vinden binnen de opleiding tot bio- of industrieel ingenieur in de levende materie.

Welke activiteiten en initiatieven organiseren we tijdens het schooljaar om leerlingen te begeleiden bij hun studiekeuze, en waarom op deze manier?

Open lessen, try-outs, SID-in-beurzen, infodagen en infosessies, zomercursussen, workshops en nog veel meer: ontdek wat jouw leerlingen op welk moment in het schooljaar kan helpen.

We bespreken ook de specifieke initiatieven waarmee we leerlingen uit kansengroepen benaderen.

 • 14u – 14.55u: Workshopsessie 2

Wat is voor de vakken wiskunde en fysica het verschil voor studenten industrieel ingenieur (biowetenschappen) en voor studenten bio-ingenieurswetenschappen?

We illustreren dit aan de hand van concrete voorbeelden uit de cursus en de gebruikte evaluatievormen en bespreken de voorkennis die we van uw leerlingen verwachten.

Daarnaast maakt u kennis met het oefenplatform voor wiskunde, USolv-IT.

In deze workshop laten we u kennismaken met diverse aspecten van het industrieel ontwerpen. Design thinking is een iteratief ontwerpproces dat steeds meer ingang vindt bij het ontwikkelen van diverse producten, processen en diensten.

Na een korte inleiding over 'design thinking' maakt u in deze workshop kennis met twee hoogkwalitatieve ontwerptools die het ontwerpproces interactief ondersteunen:

 1. de 'Method-kit' creativiteitstool die u out-of-the-box laat denken en brainstormen in het front-end ontwikkeltraject
 2. een virtual reality (VR) tool om interactief te modelleren in CAD

Wat zien de studenten (bio-)ingenieurswetenschappen en industriële en biowetenschappen in hun eerste jaar in het vak Chemie?

We behandelen de vereiste voorkennis, doelstellingen, inhoud, invalshoeken en methoden om de leerstof aan te brengen. We bekijken ook kort chemisch georiënteerde vervolgopleidingen en hun onderlinge verschillen.

Wetenschappen zijn, samen met wiskunde, een belangrijke pijler in de eerste jaren van een ingenieursopleiding. Ingenieurs gebruiken wetenschappen (en wiskunde) om innovatieve producten, processen, systemen en diensten voor mens en maatschappij te ontwikkelen. Wetenschap als middel, zeg maar.

We geven een blik achter de schermen van onze practica en tonen aan de hand van enkele lopende projecten hoe onze studenten tijdens hun opleiding leren om wetenschappen in te zetten om zelf iets te creëren.

 • Doorlopend van 12.30u – 16u: Infomarkt met alle ingenieursopleidingen aan de UGent
 • 15u – 17u: Netwerkreceptie

Inschrijven

Meld uw aanwezigheid via ugent.be/studerenvooringenieur

U ontvangt ter plaatse een attest van deelname.

Bereikbaarheid

Met de trein en de bus

De Zebrastraat is makkelijk bereikbaar vanaf station Gent-Sint-Pieters en vanaf station Gent-Dampoort. De dichtstbijzijnde bushalte is Halte Gent Leeuwstraat. Vanaf station Gent-Sint-Pieters kan je bussen 55, 58 of 78 nemen. Vanaf station Gent-Dampoort kan je bussen 71, 72, 76, 77 of 78 nemen.

Met de auto

Bekijk hier de routebeschrijving

De Zebrastraat beschikt over een ondergrondse parking aan een tarief van €1 per uur.

Organisatie

Deze studiedag wordt georganiseerd door de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur en door de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent. Beide faculteiten bieden zowel opleidingen in Gent als in Kortrijk aan.

Met de gewaardeerde medewerking van de afdeling Studieadvies.