Symposium 'Stemmen uit het Verleden'

Door wie
Vakgroep Taalkunde
Lien.Hellebaut@UGent.be
Voeg toe aan mijn agenda

Symposium over oraal erfgoed.

Op woensdag 15 september 2021 organiseert Universiteit Gent samen met het Huis van Alijn en Variaties vzw, Koepelorganisatie voor dialecten en oraal erfgoed in Vlaanderen een symposium over oraal erfgoed.

We zetten er onze collectie Stemmen uit het Verleden in de kijker, een verzameling van 783 dialectopnames, opgenomen over heel Vlaanderen in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. De opnames bevatten levensverhalen van honderden laaggeletterde Vlamingen, geboren omstreeks de eeuwwisseling, met unieke getuigenissen over de twee wereldoorlogen, de Vlaamse IJslandvaart, de traditionele landbouw, bijzondere ambachten en zoveel meer.

Tijdens het symposium leggen we uit hoe de collectie aan de hand van nieuwe zoekmogelijkheden digitaal doorzoekbaar is en waarom oral history interessant is. Ervaringsdeskundigen demonstreren hoe musea en andere erfgoedinstellingen aan de slag kunnen gaan met oraal erfgoed, dialecten en onze collectie in het bijzonder.