Tentoonstelling 'Narcisse Tordoir. Labor and production 1987-1998'

Voor wie
Alumni , Journalisten , Medewerkers , Privépersonen , Studenten
Wanneer
03-12-2021 14:00 tot 23-12-2021 18:00
Waar
Vandenhove Centrum voor architectuur en kunst, Rozier 1, 9000 Gent
Voertaal
Nederlands
Door wie
Vandenhove Centrum voor Architectuur en Kunst / UGent / MUHKA
Contact
Geertrui.Ivens@UGent.be
Website
https://www.ugent.be/vandenhove/nl/tentoonstellingen/narcisse-tordoir-labor-and-production-1987-1998

Ruime selectie uit de MQ-reeks van Narcisse Tordoir, een verzameling van 118 maquettes gerealiseerd tussen 1987 en 1998.

De MQ-reeks biedt een zeldzame inkijk in Tordoir’s artistieke proces. Eerst dienden deze driedimensionale schetsen als hulpmiddel om de strak gemoduleerde seriële assemblages met dwarse schotten die de kunstenaar destijds maakte, op punt te stellen. Het waren schaalmodellen die louter dienend werden ingezet.

Weldra echter evolueerde dit werk naar een meer zelfstandige, experimentele praktijk waarbij verscheidene picturale handelingen en plastische samenstellingen werden beproefd. Die praktijk liet toe om snel te werken, los van tentoonstellingsopportuniteiten. De maquettes getuigen van een ongeremd plezier in het maken en een opmerkelijke artistieke spontaneïteit, maar ook van een bedachtzame en onderzoekende werkwijze.

De tentoonstelling omvat meer dan zeventig werken uit de MQ-reeks. Ze bestaat in hoofdzaak uit zes thematische tableaus - SPIEGEL, ICOON, DODENDANS, STUDIO, SCHERVEN en ASSEMBLAGE - waarop telkens een panoplie van onderling verwante maquettes wordt geschikt.