Happening 'Wetenschapscafé: Wie zal er voor de kinderen zorgen? Kinderopvang in Vlaanderen'

Voor wie
Alumni , Journalisten , Medewerkers , Privépersonen , Studenten
Wanneer
08-11-2022 van 19:30 tot 22:00
Waar
Hostel Snuffel, Ezelstraat 42, 8000 Brugge
Voertaal
Nederlands
Door wie
Wetenschapscommunicatie AUGent
Contact
Ineke.Imbo@UGent.be
Website
https://www.wetenschapscafe.be/nl/brugge/brugge-cat/wie-zal-er-voor-de-kinderen-zorgen.htm

Wetenschapscafé in Brugge over kinderopvang, met Michel Vandenbroeck (UGent) en Sofie De Backer(Arteveldehogeschool). Gratis toegang, iedereen welkom

Begin dit jaar stierf in kinderdagverblijf het Sloeberhuisje in Mariakerke een baby, vermoedelijk als gevolg van shaken baby syndrome. Het overlijden zorgde voor een golf van verontwaardiging en leidde mee tot het ontslag van toenmalig minister Wouter Beke. Het bracht ook kinderdagverblijven in het centrum van de aandacht. Parlementsleden klaagden het tekort aan controle en handhaving van de veiligheid in de crèches aan en een kinderpsychiater noemde onze kinderopvang niet meer goed genoeg voor het welzijn van onze kinderen. Het zet aan tot reflectie.

In Vlaanderen is kinderopvang in kinderdagverblijven en bij onthaalouders relatief ingeburgerd in vergelijking met andere landen. Het merendeel van de Vlaamse jonge ouders schakelt professionele zorg in voor hun baby’s en peuters om zelf te kunnen werken. Maar is dat wel een goede zaak? Kunnen anderen even goed voor jonge kinderen zorgen als de jonge ouders zelf?

Sprekers zijn Michel Vandenbroeck en Sofie De Backer.