Verken de arbeidsmarkt

Welke job past bij jou?

Er zijn diverse sectoren, tal van bedrijven en oneindig veel functies... maar wat maakt dat jij volledig zal opgaan in die ene job en minder zal aarden in een andere?
Alles begint met een goed zelfinzicht, maar ook een grondige verkenning van het werkveld zal jou meer duidelijkheid brengen.

Zoek antwoord op volgende vragen:

  • Welke jobs kan je uitvoeren met jouw diploma en jouw vaardigheden?
  • Heb je zicht waarop jouw voorkeur ligt?
  • In welk soort organisatie zou je graag werken?
  • Weet je welke bedrijfscultuur bij jou past?
  • Welk takenpakket spreekt jou aan?
  • Schuilt er een ondernemer in jou?

Tips om de arbeidsmarkt te verkennen

Verschillende tips en tools kunnen je helpen in jouw zoektocht:

Verken bedrijfsculturen

Kom meer te weten over bedrijfsculturen: bedrijfsculturen VDAB

Wil je weten in wat voor werkomgeving jij het best functioneert? Ga dan kritisch na hoe jij in elkaar zit en hoe je het liefst aan de slag gaat:

  • Spreekt een klein of een groot bedrijf tot jouw verbeelding?
  • Heb je voorkeur voor de profit of non-profit sector?
  • Wil je 's morgens graag weten wat de dag brengt of hou je van onverwachte wendingen?
  • Werk je graag op een plek waar veel vrijheid is of waar duidelijke afspraken en procedures zijn?

Zoek informatie over beroepen

Weet jij welke functies er zoal bestaan en welke inhouden daarmee samenhangen? Hoe meer je te weten komt over beroepen, hoe beter je kunt inschatten of die iets voor jou zijn.

Ontdek je kwaliteiten als ondernemer

Wil je liever je eigen baas zijn en schuilt er een ondernemer in je?

Leer van alumni en van je omgeving

Zoek uit waar je voorgangers terecht kwamen en wat hun ervaringen zijn:

  • Via de Studiekiezer vind je voor elke opleiding een indicatie van mogelijke beroepssectoren. Selecteer jouw opleiding en bekijk de info over de arbeidsmarkt (onderaan in het tabblad 'Over de opleiding') om een eerste zicht te krijgen op waar je aan de slag kan. 
  • Heel wat opleidingen verzamelen getuigenissen van afgestudeerden. Dit kan jou helpen om een concreter beeld te vormen van de mogelijkheden op de arbeidsmarkt. 
  • Een aantal faculteiten en studentenverenigingen organiseren events waar je alumni kan ontmoeten, een ideale gelegenheid om aan je netwerk te bouwen.

Ook in jouw omgeving zijn er ongetwijfeld wel vrienden en kennissen die graag over hun werk willen vertellen. Alle verhalen en indrukken die zij met jou delen, zetten jou op weg een realistisch(er) idee over jouw toekomstige loopbaan te krijgen.

Durf 'out of the box' denken

Onbekend is onbemind, toch? Stap eens uit je comfort zone:

  • Ga op zoek naar sectoren of functies die minder voor de hand liggen. Je kan op verrassende maar interessante mogelijkheden botsen die aan jou voorbij zouden gaan als je je beperkt tot jobs met een duidelijke link met je vertrouwde vakgebied.
  • Etaleer je "21st century skills": communicatieve vaardigheden, flexibiliteit, probleemoplossend denken, teamwork, digital skills ... Met deze reeks generieke competenties ben je zowat overal welkom. Maak gebruik van deze talenten om je te profileren.

Zelf aan de slag

Ontdek bedrijfsculturen

  • Zoek uit welke bedrijfscultuur bij jou past met myCareerCompass
  • Bekijk de meer dan 1000 bedrijfsprofielen in het UGent Career Center: hoe omschrijft/profileert het bedrijf zichzelf?
  • Check online: wat straalt de website van het bedrijf uit? Je zal snel merken dat je ook 'tussen de lijnen' veel info kan lezen over de waarden, arbeidscultuur ...
  • Vraag eens rond: wat is de ervaring van mensen die er werken?
  • Observeer tijdens een sollicitatiegesprek: hoe word je ontvangen, hoe gaan je potentieel 'toekomstige' collega's onderling met elkaar of met jou om, welke dynamiek hangt er?

Volg jobsites

UGent Career Center

Op bijna elke vacaturesite kan je een eigen profiel invoeren en regelmatig geschikte jobaanbiedingen ontvangen. Zo krijg je snel zicht op het soort vacatures dat aansluit bij jouw profiel. Lees die vacatures kritisch en wijzig indien nodig je criteria om een beter passend jobaanbod te krijgen.

Vacatures op maat van afstuderende UGent-studenten?
Via het UGent Career Center kom je in contact met bedrijven die specifiek op zoek zijn naar UGent-talent.
Tip: verander na aanmelding jouw UGent-mailadres door je persoonlijk mailadres (via 'account-instellingen' in het gebruikersmenu), zo behoud je ook na afstuderen een vlotte toegang tot het UGent Career Center.

Er zijn natuurlijk nog tal van andere goede jobsites. Die zijn doorgaans gericht op een breder publiek, dus niet enkel op jonge universitairen.

Neem deel aan loopbaanevents

Elk jaar organiseert de Associatie Universiteit Gent de afstudeerbeurs. Een ideale plek om werkgevers te ontmoeten op de jobmarkt, deel te nemen aan infosessies en workshops over solliciteren en de start van je loopbaan, je cv te laten screenen ....

Daarnaast organiseren ook faculteiten, opleidingen en studentenverenigingen verschillende jobbeurzen en loopbaanevents doorheen het jaar. Wil je op de hoogte blijven van alle events?

Gerelateerde inhoud