Inspiratienamiddag Wetenschapscommunicatie 2017

Visueel Verslag Inspiratienamiddag Wetenschapscommunicatie 2017

Praktisch

Wanneer?

 • Vrijdagnamiddag 7 juli 2017

Programma

 • 15u00 - 16u00: Workshops (Campus Aula)
 • 16u00 - 16u30: Pauze (Paddenhoek 3)
 • 16u30 - 17u30: Pecha Kucha presentaties (Filmzaal, Paddenhoek 3)
 • 17u30: Receptie (Voldersstraat, bij mooi weer in de binnentuin)

Voor wie?

 • Voor iedereen die bezig is met Wetenschapscommunicatie, of interesse heeft om dat in de toekomst te doen

Herbeleven?

Wat vond je er van?

 

Workshops
 

 • Birds of a feather flock together (professional use of Twitter) Esther De Smet

Met Esther De Smet (@ResearchUGent)

This workshop is for researchers who no longer need convincing that setting up a communication and outreach strategy is part of being a modern scientist or scholar. They also believe that social media has earned its place in this strategy. But they are not quite sure how to take it to the next level. Sure, they read the occasional blog or have created a Twitter account but now what? Esther will show you how social media (with a focus on Twitter) can fit into the larger scheme of developing your skills, enlarging your network, and sharing your knowledge.

Engelse slides maar Nederlandse workshop!

Locatie: Paddenhoek 1-3, gelijkvloers, zaal Paddenhoek 1.0

 

 • Citizen science: zo betrek je burgers bij jouw onderzoek

Liesbeth Gijsel

Met Liesbeth Gijsel (@L_Gijsel en @Iedereen_W)

Citizen science is meer dan een vogel- of vlindertelling. Nagenoeg elke wetenschappelijke discipline kan burgers actief betrekken bij onderzoek. In een korte introductie hoor je welke vormen van citizen science er bestaan en hoe die kunnen helpen de kloof tussen wetenschap en maatschappij te dichten. Daarna ga je zelf aan de slag. Je bedenkt in groepjes hoe je burgers kan betrekken bij je eigen onderzoeksgebied en hoe je hen overtuigt om mee te werken. De vele voorbeelden van het citizen science-platform Iedereen Wetenschapper en de feedback van deelnemers uit andere disciplines werken daarbij inspirerend en verfrissend.

Locatie: Universiteitstraat 6, 3e verdiep, Auditorium G

 

 • Good communication is the bridge between confusion and clarity (Nat Turner)

  Hoe communiceer je het best over je onderzoek?  Stel je vragen aan de persdienst van de UGentStephanie en Tine

Met Stephanie Lenoir & Tine Dezeure

Waarom is dit onderzoek vandaag nieuws en morgen niet meer? Waarom dan geen opiniestuk?  Hoe valoriseer je de onderzoeksresultaten het beste? Is de krant, radio of TV echt de beste manier? Wil je dat je onderzoek het grote publiek bereikt of ben je expert over een bepaald thema? Wie is de doelgroep van journalisten? Maakt een gerichte communicatie meer kans dan een algemeen persbericht? Leer redeneren zoals een journalist: wat heeft de lezer of de luisteraar aan mijn onderzoek? Welk inzicht brengt het bij? Vraag alles wat je altijd wilde weten over de werking van de persdienst aan de UGent en de communicatie met de media aan Stephanie Lenoir en Tine Dezeure.

Locatie: Universiteitstraat 6, 2e verdiep, Auditorium F

 

 • Zelf video's makenstoryme

Met Arthur and Jordan (@hello_storyme)

StoryMe startte 4 jaar geleden met het idee om complexe zaken eenvoudig uit te leggen met video.
Niet alleen je onderzoeksresultaten kunnen in videovorm worden gegoten, ook jij kunt als onderzoeker zelf met video aan de slag. In deze workshop gaan we complexe materie in een boeiend visueel verhaal omzetten en gaan we met tips & tricks aan de slag om onszelf in beeld te brengen. 

Locatie: Voldersstraat 3, gelijkvloers, Facultaire Raadzaal RE

 

Pecha Kucha's

Twintig slides, die elk twintig seconden op het scherm blijven staan. Ready, set, go:

 

    • Veerle ProvoostVeerle Provoost

     Hoe een appelboom de wereld rondgaat en zo onderzoek tot in de huiskamer brengt   
     Wetenschapscommunicatie is al jaren een vast onderdeel van het werk van Veerle Provoost, filosoof en gezondheidswetenschapper. Naast haar onderzoek werkte ze als bestuurder van de vzw De Maakbare Mens aan campagnes om het debat rond bio-ethische uitdagingen tot bij het brede publiek te brengen. Zo werkte ze ook een online game uit om het taboe rond alternatieve gezinnen te doorbreken. De laatste jaren coördineerde ze een interdisciplinair onderzoeksproject om onder meer te achterhalen welke opvattingen kinderen van lesbische ouders hebben over niet-biologisch ouderschap en welk statuut ze aan een spermadonor toekennen. Van bij het begin van het project was een heuse vertaalslag nodig om abstracte kwesties toegankelijk te maken. Ideaal als vertrekpunt voor latere wetenschapscommunicatie! Zo kwam het wellicht dat de appelboom die ze gebruikte tijdens de interviews met de kinderen vandaag een soort wetenschapscommunicatie-wereldreis maakt. De appelboom was het centrale beeld in een TEDxGhent-talk die ze in juni 2016 gaf; een talk die door TED werd uitgekozen als featured talk en omgevormd werd tot heuse TED-talk. Sindsdien staat de teller van de full views bijna op één miljoen

    • Heleen DewitteHeleen Dewitte

     Start to communicate: De PhD Cup
     Voor de eerste keer werd in 2016, naar het oorspronkelijk Deense format, ook in Vlaanderen een PhD Cup georganiseerd. Het concept: bal je jarenlange onderzoek, gigabytes aan resultaten en ellenlange papers samen tot een heldere presentatie van amper 3 minuten. Mission impossible, denkt u? Heleen was een van de meer dan 70 recent gedoctoreerden die zo’n uitdaging wel zagen zitten, en sleepte uiteindelijk de zilveren beker in de wacht. Ze vertelt meer over hoe ze de PhD cup heeft ervaren, de vierdaagse training, knikkende knieën voor de camera bij Ivan De Vadder en hoe de PhD cup voor haar vooral een springplank was om verder op verkenning te gaan in de wondere wereld van de wetenschapscommunicatie.

    • Marjan DoomMarjan Doom

     Marjan is als dierenarts en onderzoeker in de anatomie wel eens terug te vinden in een aangespoelde walvis. Een onderwerp dat ooit goed werd gesmaakt op een Kinderuniversiteit. Momenteel is Marjan volledig ondergedompeld in de voorbereidingen van het nieuw Gents Universiteitsmuseum. In die functie was ze in 2015 curator van de Post Mortem tentoonstelling, een samenwerking tussen de academische collecties, het KASK (School of Arts) en de rondreizende kunsttentoonstelling Fabrica Vitae. Het was geen verassing dat ze in de opstelling de dialoog tussen kunst en wetenschap opzocht. Marjan omschreef eerder in een “Durf Denken” blog haar samenwerking met kunstenares Berlinde De Bruyckere als een keerpunt in haar leven. Vandaag vertelt Marjan waarom ze de kruisbestuiving tussen beide disciplines als een meerwaarde ziet in de communicatie over wetenschap.
      
    • Esther De Smet (@ResearchUGent)Esther De Smet

     ‘Maatschappelijke valorisatie’ – toegegeven, er zijn termen die beter bekken. Maar onder het woordelijk gedrocht schuilt een onnoemelijke schoonheid…

     Esther is een classica die via enkele omwegen is beland bij de directie Onderzoek van de UGent. Als beleidsadviseur ben zij betrokken in het GISMO-project en de ondersteuning van het beleid inzake maatschappelijke valorisatie van onderzoek. Maar haar echte roeping is ervoor te zorgen dat deze universiteit een fijne plek is om aan onderzoek te doen en dat de rest van de wereld kan meegenieten van onze wetenschappelijke schatten. Ze bouwt dagelijks aan een breed netwerk van medekruisvaarders en houdt ervan nieuwe skills te ontwikkelen op het vlak van onderzoekscommunicatie. Je kan haar inschakelen voor workshops over communcatiestrategie, impact, digital presence en sociale media. Twitter is haar natuurlijke habitat: als trotse curator van @ResearchUGent hoopt ze de impact van de wetenschap te vergroten.
      

    • Bram DoolaegeBram Doolaege (@bdoolaege)

     Vanuit wetenschappelijke én sociale inspiratie ontstond Streetwize (www.Streetwize.be), een organisatie die aan talentontwikkeling doet gebaseerd op de vaardigheden van straatkinderen. Door het verzorgen van lezingen en workshops voor bedrijven kan Streetwize middelen genereren om de Mobiele School (www.mobileschool.org) te ondersteunen in hun werk voor straatkinderen. Maar net als elke organisatie maakte Streetwize de crisis door en ervoer aan den lijve dat een goed verhaal zichzelf niet verkoopt!
      

Foto's & visueel verslag

Net zoals op onze wetenschapscafés wordt een visueel verslag gemaakt door onze huistekenaar.

Koen Van den Eekchout

   • Koen Van den Eeckhout (@Koen_VdE)

    Koen is een ex-fysicus die verliefd is op visuele communicatie: infographics ontwerpen, datavisualisaties bedenken en boeiende presentaties samenvatten in gekke tekeningetjes. In het echte leven werkt hij subsidieaanvragen uit voor bedrijven met innovatieve projecten.

Archief

Meer info over onze vorige inspiratienamiddagen vind je hier.