Inspiratienamiddag Wetenschapscommunicatie 2018

Praktisch

Visueel verslag inspiratienamiddag 2018

Herbeleef!

Wanneer?

 • Donderdagnamiddag 5 juli 2018

Programma

 • 14u30 - 16u00: Workshops (Campus Aula)
 • 16u00 - 16u30: Pauze (Paddenhoek 3)
 • 16u30 - 17u30: Pecha Kucha presentaties (Filmzaal, Paddenhoek 3)
 • 17u30: Receptie (Voldersstraat, bij mooi weer in de binnentuin)

Voor wie?

 • Voor iedereen die bezig is met Wetenschapscommunicatie, of interesse heeft om dat in de toekomst te doen

Wat vond je er van?

Herbeleven?

Workshops
 

 • Good communication is the bridge between confusion and clarity (Nat Turner)Stephanie en Tine

  Hoe communiceer je het best over je onderzoek?  Stel je vragen aan de persdienst van de UGent

Stephanie Lenoir & Tine Dezeure

Paddenhoek 1-3, derde verdieping, Zaal Paddenhoek 1.3

Waarom is dit onderzoek vandaag nieuws en morgen niet meer? Waarom dan geen opiniestuk?  Hoe valoriseer je de onderzoeksresultaten het beste? Is de krant, radio of TV echt de beste manier? Wil je dat je onderzoek het grote publiek bereikt of ben je expert over een bepaald thema? Wie is de doelgroep van journalisten? Maakt een gerichte communicatie meer kans dan een algemeen persbericht? Leer redeneren zoals een journalist: wat heeft de lezer of de luisteraar aan mijn onderzoek? Welk inzicht brengt het bij? Vraag alles wat je altijd wilde weten over de werking van de persdienst aan de UGent en de communicatie met de media aan Stephanie Lenoir en Tine Dezeure.

 

 • Citizen science: zo betrek je burgers bij jouw onderzoekLiesbeth Gijsel

Liesbeth Gijsel (@L_Gijsel en @Iedereen_W)

Universiteitstraat 6, gelijkvloers, Auditorium A

 

Citizen science is meer dan een vogel- of vlindertelling. Nagenoeg elke wetenschappelijke discipline kan burgers actief betrekken bij onderzoek. In een korte introductie hoor je welke vormen van citizen science er bestaan en hoe die kunnen helpen de kloof tussen wetenschap en maatschappij te dichten. Daarna ga je zelf aan de slag. Je bedenkt in groepjes hoe je burgers kan betrekken bij je eigen onderzoeksgebied en hoe je hen overtuigt om mee te werken. De vele voorbeelden van het citizen science-platform Iedereen Wetenschapper en de feedback van deelnemers uit andere disciplines werken daarbij inspirerend en verfrissend.

 
 

Esther De Smet (@ResearchUGent)

Paddenhoek 1-3, gelijkvloers, Zaal Paddenhoek 1.0

This session is for researchers who no longer need convincing that setting up a communication and outreach strategy is part of being a modern scientist or scholar. They also believe that social media has earned its place in this strategy. But they are not quite sure how to take it to the next level. Sure, they read the occasional blog or have created a Twitter account but now what? Esther will show you how social media (with a focus on Twitter) can fit into the larger scheme of developing your skills, enlarging your network, and sharing your knowledge.

 

 

 • Instagram: what's in it for me? Laurens en Annelies

Annelies Vande Velde en Laurens Beke

Universiteitstraat 6, gelijkvloers, Auditorium B

En... zit jij al op Instagram? Ben je ook nieuwsgierig, maar weet je niet hoe te beginnen? Dan is deze workshop iets voor jou! Wij leggen je de basis van Instagram uit en zorgen ervoor dat je meteen aan de slag kunt. En wie weet ben jij wel een van onze volgende UGent'ers die een #takeover story maakt voor @ugent!

 

 

 • Podcasts: hoe begin ik er aan?Pieter Blomme

Pieter Blomme (RELAAS)

Paddenhoek 1-3, eerste verdieping, Zaal Paddenhoek 1.1

Podcasts zijn on demand-audioverhalen voor de smartphonegeneratie. Tijdens deze sessie leer je het medium 'podcast' kennen. Hoe bouw je een goede podcast inhoudelijk en technisch op? Welke (gratis) montagesoftware en welk geluidsmateriaal kan je hiervoor gebruiken?

 

 

Pecha Kucha's

Twintig slides, die elk twintig seconden op het scherm blijven staan. Ready, set, go:Emmelien Werbrouck

 

 

 • Emmelien Werbrouck

  De UGent heeft sinds kort een heuse directie Communicatie en Marketing. Wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen en waarom zou je bij hen aankloppen? Je hoort het hier.

 

 • Julie Van Bogaert: Wie spreekt, die blijft: podcastpionier Geheugenissen Bekijk de presentatieJulie Van Bogaert
   
   

  Het gesproken woord is vluchtig; wie schrijft, die blijft. Dat weten historici als geen ander. Maar dat is buiten podcasts gerekend. Iets meer dan een jaar geleden startte ik met de geschiedenispodcast Geheugenissen. Ondertussen zijn we negen afleveringen verder en weet Geheugenissen steeds meer luisteraars te verrassen met sterke en aantrekkelijke audioafleveringen. Ik vertel je graag hoe ik in de rol van ‘in-house podcastmaker’ de vakgroep Geschiedenis rolde en zo historici help om op een vernieuwende manier naar buiten te komen met hun onderzoek.


 • Freya Van der Laenen: Iedereen een mening? Over nuance & wetenschap in beladen debatten Bekijk de presentatieFreya Vander Laenen

   
  Gevangenisstraffen en gedetineerden, bijna iedereen heeft daarover een mening. Het is een beladen thema, politiek, mediamiek en in de publieke opinie. Nuance en wetenschappelijke inzichten in het debat is dan ook de/mijn boodschap. Net daarom ga ik het debat aan, ook in het Ugent wetenschapscafé ‘De (on)zin van gevangenisstraf’.

 

 

 • Maarten Van Dyck: Wetenschap als praktijk

  Maarten Van Dyck

  Ik zal mijn ervaringen met het opzetten van de tentoonstelling In de ban van de tijd gebruiken om na te denken over hoe vormen van communicatie mee het beeld van wetenschap bepalen. Klassieke vormen van wetenschapscommunicatie leggen typisch de nadruk op ideeën, maar wetenschap kan ook benaderd worden als een praktijk die uit veel meer bestaat. Hoe kunnen we iets tonen over de plaats waar wetenschappelijk onderzoek gebeurt, en de impact die dat heeft op de ideeën die daar geproduceerd worden? Wat met verschillende vormen van omgang met materiële objecten? Wat is het proces waardoor wetenschappelijke resultaten vertaald worden naar maatschappelijke belangen – en omgekeerd?

   

 

 • Marjolein Vanoppen: Wetenschapscommunicatie: Hoe een last een onverwachte passie werd

  Marjolein Vanoppen
  Als pas afgestudeerde bio-ingenieur stierf ik een beetje vanbinnen telkens ik voor een groep moest spreken. Toch sta ik nu, 6 jaar later, regelmatig voor grote groepen op een podium, voor een camera of achter een microfoon. Graag neem ik jullie mee in het verhaal over hoe wetenschapscommunicatie mijn leven veranderd heeft.

 
 

 • Dimitri Van Cauwelaert: Van een donkere kelder naar een verlichte wereld! Bekijk de presentatie
   
   
  Dimitri Van CauwelaertMaatschappelijk valorisatie van onze universitaire onderzoeksresultaten. Het is een thema dat meer dan ooit belangrijk is in deze onzekere tijden van fake news, opkomend populisme en andere grote maatschappelijke veranderingen. Meer zelfs, het is een aspect waarbinnen de universiteit een onderscheidende rol kan opnemen, een essentiële voorwaarde wil ze op lange termijn relevant blijven. Maar hoe begin je eraan? Wat werkt en wat werkt niet? In deze Pecha Kucha geef ik enkele concrete voorbeelden van maatschappelijke valorisatie vanuit IPI, een imec onderzoeksgroep aan de Universiteit Gent (faculteit ingenieurswetenschappen).


Pop-up science

 • Laat je verrassen ;-)

Visueel verslag

Net zoals op onze wetenschapscafés wordt een visueel verslag gemaakt door onze huistekenaar.

Koen Van den Eekchout

 • Koen Van den Eeckhout (@Koen_VdE)

  Koen is een ex-fysicus die verliefd is op visuele communicatie: infographics ontwerpen, datavisualisaties bedenken en boeiende presentaties samenvatten in gekke tekeningetjes. In het echte leven werkt hij subsidieaanvragen uit voor bedrijven met innovatieve projecten.

Vorige edities

Meer info over onze vorige inspiratienamiddagen vind je hier.