Inspiratienamiddag communicatie voor onderzoekers 2019
- English version of this page here
Praktisch
Wanneer?
Programma
- 13u30 - 15u00: Workshops (Campus Aula)
- 15u00 - 15u30: Pauze (Paddenhoek 3)
- 15u30 - 16u30: Pecha Kucha presentaties (Filmzaal, Paddenhoek 3)
- 16u30: Receptie (Voldersstraat, bij mooi weer in de binnentuin)
Voor wie?
- Voor iedereen die bezig is met Wetenschapscommunicatie, of interesse heeft om dat in de toekomst te doen
Feedback
- Wat vond je van de inspiratienamiddag? Laat het ons weten!
Workshops
Twee workshops staan open voor niet-Nederlandstalige collega's en worden in het Engels aangeboden.
- Instagram: what's in it for me? [NL] Download presentatie
Laurens Beke (UGent, @lausbeke)
En... zit jij al op Instagram? Ben je ook nieuwsgierig, maar weet je niet hoe te beginnen? Dan is deze workshop iets voor jou! Wij leggen je de basis van Instagram uit en zorgen ervoor dat je meteen aan de slag kunt. En wie weet ben jij wel een van onze volgende UGent'ers die een #takeover story maakt voor @ugent!
-
Journalistieke vaardigheden voor wetenschappers [NL] Download 'bloggers -tips' / Download 'bloggers - artikel schrijven'
Kim Verhaeghe (EOS, @eos_wetenschap)
Eigenlijk hoef je niet te wachten tot een journalist je onderzoek oppikt. Via een eigen blog stap je gewoon zelf op het grote publiek af. Maar hoe begin je in godsnaam aan een populair-wetenschappelijke blog? Deze workshop helpt je om de journalist in je los te maken. Je leert onder andere hoe je de meest aantrekkelijke invalshoek kiest, hoe zelfgemaakte foto’s en video’s je verhaal versterken en hoe je de kans dat de media je onderzoek oppikken vergroot.
- Citizen science: zo betrek je burgers bij jouw onderzoek [NL] Download presentatie
Liesbeth Gijsel (@L_Gijsel en @Iedereen_W)
Citizen science is meer dan een vogel- of vlindertelling. Nagenoeg elke
- Good communication is the bridge between confusion and clarity (Nat Turner)
Hoe communiceer je het best over je onderzoek? Stel je vragen aan de persdienst van de UGent / How to communicate your research? Ask your questions to Ghent University's press service [NL/ENG] Download presentatie
Stephanie Lenoir & Tine Dezeure (UGent)
This workshop is open to non-Dutch speaking colleagues.
- Wetenschap en kinderen? Een ideale match! [NL] Download presentatie
Céline Van Rijckeghem (UGent)
Een labo is voor de meeste kinderen een nog onbekende plek. Jammer, want er valt
- Een podcast maken: iets voor mij? / Making a podcast: something for me? [NL/ENG] Download presentatie
Sara Logghe (Urgent.fm, @SaraLogghe en @UrgentFM)
Welke podcasts bestaan er zoal met een link naar wetenschap? Sara geeft niet alleen een overzicht, maar ook een stappenplan: hoe begin je aan een podcast, waarop moet je letten ... zodat je na deze workshop zelf aan de slag kunt!
This workshop is open to non-Dutch speaking colleagues.
Pecha Kucha's
Alle Pecha Kucha's zijn in het Engels. Een Engelse vertaling vind je hier.
- Wat als we eten in de pers gooien: een heerlijke smoothie of bruine pap als resultaat? Download presentatie
Nathalie Michels (UGent, @MichelsNathalie)
Volg mijn reis door de wondere wereld van wetenschapscommunicatie waar alle zintuigen worden geprikkeld: zien, horen, voelen, proeven en ruiken. Van een eerste press release, radio-interview, TV-optreden 'Over Eten', Science Slam, de Universiteit Van Vlaanderen opname, infosessies allerhande tot zelfs een blind-date. Dit alles op een bedje van voedings- en stressonderzoek met worteletende stresskonijnen en traantjes bij de chips. Lichtpuntjes op dit pad zijn de UGent ondersteuning, enthousiaste reacties en de nieuwe opportuniteiten, maar let op voor de gladde banaan onderweg!
- Tournée Minerale? Het ideale initiatief voor een Citizen Science onderzoek rond alcoholgebruik! Download presentatie
Christophe Stove (UGent, @christophestove)
Christophe Stove doet onderzoek naar alcoholmerkers; dit zijn producten die in het lichaam gevormd worden na een chemische reactie met alcohol en langer aantoonbaar blijven dan alcohol zelf. Tournée Minerale bood hem de ideale kans om te onderzoeken hoe snel deze alcoholmerkers uit het bloed verdwijnen bij personen die normaal gezien wél alcohol drinken en ervoor kiezen om dat gedurende een maand niét te doen. Hij had hiervoor heel wat vrijwilligers nodig. Zonder een initiatief als Tournée Minérale was het zo goed als onmogelijk om een dergelijke studie, uniek in de wereld, op te zetten. Als je aan het onderzoek deelnam, kon je uit jouw testresultaten afleiden of je wel degelijk de ‘sociale drinker’ bent die je denkt te zijn... of toch eerder een probleemdrinker bent. Daarnaast verzamelden Christophe en zijn collega's de nodige data om alcoholmisbruik beter op te sporen en op te volgen. Op termijn hopen ze ook om de enorme maatschappelijke kosten van alcohol (zowel rechtstreekse, bv. via aan alcohol-gerelateerde ziektes, als onrechtstreekse, bv. via ongevallen in het verkeer) te verkleinen. Wetenschappelijke communicatie was zowel een voorwaarde voor, als een gevolg van, deze studie – en zal dit ook in de (nabije) toekomst blijven.
- All eyes on science communication! Download presentatie
Toen ik tijdens mijn master thesis in een labo terecht kwam, verschoot ik me een ongeluk: in plaats van de wegkwijnende eenzame doctoraatstudenten die ik dacht aan te treffen, werd ik omgeven door zeer sociale en enthousiaste onderzoekers! Logisch - weet ik nu - want wetenschap is onnoemelijk boeiend en, laten we eerlijk zijn, gewoon “vree wijs”! Met als doel anderen hiervan te overtuigen ben ik tijdens mijn doctoraat gestart met wetenschapscommunicatie over mijn oogonderzoek en nam ik o.a. deel aan Utopia (UGent), de Wetenschapsbattle en Sound of Science. In deze presentatie vertel ik jullie mijn motivatie, ervaringen en (droom)beeld van wetenschapscommunicatie in de toekomst; dit doorspekt met wat foto’s van opengesneden koeienogen! ;-)
- Pourbus Troubador: met de fiets in de sofa
Jan Trachet (UGent, @JanTrachet)
In de zomer van 2018 heb ik een verschillende concepten rond onderzoek, communicatie en marketting gemixt tot een bijzondere vorm wetenschapscommunicatie: Pourbus Troubadour. Een week lang fietste ik overdag door de Zwinstreek met de 16e-eeuwse kaart van Pieter Pourbus als leidraad. ’s Avonds gaf ik – in ruil voor kost en inwoon – huiskamerlezingen bij gastgezinnen. De kleinschalige, intieme en interactieve setting van een huiskamerlezing enerzijds, en het samen tafelen en overnachten bij gastgezinnen anderzijds maakt de impact van dergelijke wetenschapscommunicatie veel groter dan een conventionele lezing ‘voor een breed publiek’. In zeven minuten probeer ik jullie te overtuigen om het huiskamer-concept zelf uit te proberen.
- Alles wat u nooit had willen doen maar toch niet laten kan: wetenschap in de publieke ruimte Download presentatie
Ignaas Devisch (UGent, @idevisch)
Wat drijft ons ertoe complexe kwesties in opiniestukken om te zetten en waarom het risico te lopen begrepen te worden? Enkele do’s en dont’s van tussenkomsten in het publieke debat.
Pop-up
DCOM services for reseachers Download presentatie
David De Wolf (UGent, @DavidDeWolf)
Visueel verslag
Net zoals op onze wetenschapscafés wordt een visueel verslag gemaakt door onze huistekenaar.
- Koen Van den Eeckhout (@Koen_VdE)
Koen is een ex-fysicus die verliefd is op visuele communicatie. Als freelancer giet hij complexe informatie in heldere infographics, bedenkt hij innovatieve datavisualisaties en vat hij boeiende presentaties samen in gekke tekeningetjes.
Receptie
Na de Pecha Kucha's kun je genieten van een gezellige netwerkreceptie, bij mooi weer in de binnentuin.