Inspiratienamiddag Wetenschapscommunicatie 2014

Pecha Kucha presentaties

  Hieronder vind je de sprekers van onze tweede inspiratienamiddag. Je vindt er ook hun Powerpoint presentatie.

  Het boekje met alle informatie kun je hier downloaden.

   • Ineke Imbo (@InekeImbo) en David De Wolf (@DavidDeWolf) (beiden Cel Wetenschapscommunicatie) powerpoint
   • Joris Thybaut (Vakgroep Chemische Proceskunde en Technische Chemie, @jthybaut) powerpoint
    Het levende bewijs dat ingenieurs ook expert kunnen zijn in het organiseren van toffe, leerrijke  en interactieve activiteiten voor kinderen en jongeren! Zijn workshop “Glaasje vol? Ga ermee rijden!” was een groot succes op Wetenschap in de Kijker 2012, Boetiek Techniek 2013, en is voor Wetenschap in de Kijker 2014 opnieuw volzet. Joris vertelt enthousiast hoe hij dat allemaal klaarspeelt.
   • Reinout Verbeke (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, @ReinoutVerbeke) powerpoint
    Was redacteur  bij EOS-magazine en is nu wetenschapscommunicator in het ‘dinomuseum’. Hij geeft een bloemlezing van goeie wetenschapsblogs, -artikelen, -apps , en -podcasts... en vertelt er meteen bij waaróm ze zo goed zijn. Ook voor tips en tricks rond populair wetenschappelijk schrijven ben je bij hem aan het juiste adres!
   • Francis wyffels (Vakgroep Elektronica en Informatiesystemen, @fwyffels ) powerpoint
    Enthousiaste bezieler van Dwengo vzw, een organisatie die – mede dankzij een Google RISE award – jongeren en leerkrachten op weg helpt met elektronica en programmeren. In Vlaanderen  worden techniekclubs opgezet en is er de jaarlijkse UGent robotcompetitie, maar ook in India en Argentinië is Dwengo actief! Daarnaast onderzoekt Francis ook hoe je STE(A)M best aanpakt in het onderwijs.
   • Philippe Smet (Vakgroep Vaste-Stofwetenschappen, @pfsmet) powerpoint
    Krak in het eenvoudig uitleggen van moeilijke dingen. Op de Kinderuniversiteit ‘Licht’ zaten de kinderen op het puntje van hun stoel tijdens zijn hoorcollege over de eigenschappen van licht, en op het Wetenschapsfestival ‘Waar of niet waar’ wist hij een breed publiek te boeien met de geschiedenis ‘van gloeilamp tot LED’. Ook op de voorronde van Famelab schitterde Philippe. Met de hulp van een bijzonder Mariabeeldje illustreerde hij de werking van glow-in-the-dark en ging naar huis met de gouden medaille!
   • Karen De Visch (Profacts) powerpoint
    Editor van de blog www.mensenkennis.be, de groepsblog die wetenschappelijke kennis over psychologie toegankelijk maakt voor het grote publiek. Op minder dan een jaar tijd overschreed deze blog de kaap van 50.000 lezers! Daarnaast heeft Karen zelf nog een blog (http://deviskar.be/), is ze bestuurslid van en tweet ze voor de Gentse Alumni Psychologie, én heeft ze een persoonlijke twitter account: “General geekiness. Great minds fuck each other”.  U zit nog niet op Twitter, zei u?
   • Philippe De Smedt (Vakgroep Bodembeheer) powerpoint
    Won het voorbije jaar niet enkel de Gouden Pipet van EOS, maar werd ook Strafste Gentenaar in de categorie ‘academisch’. Media uit binnen- én buitenland wilden plots weten hoe hij de contouren van een middeleeuws gebouwencomplex had gedetecteerd zonder de volledige site bloot te leggen. Vandaag komt hij vertellen wat je best wel en niet doet als je in zo’n onverwachte mediastorm terechtkomt.

  Foto's

  • Foto's van deze inspiratienamiddag vind je op de Beeldbank