Educatieve masteropleidingen

Vanaf academiejaar 2019-2020 wordt de SLO vervangen door de 'educatieve masteropleidingen'. Ontdek de educatieve masters van de UGent.

Word leraar met méérEducatieve master

Vanaf academiejaar 2019-2020 worden de specifieke lerarenopleidingen (SLO) vervangen door de 'educatieve masteropleidingen'.

Wil je later voor de klas staan? Of een job waarin je vormingen of trainingen geeft? In deze hoogwaardige opleiding word je zowel leraar als vakinhoudelijk expert. Zo kan je later alle richtingen uit op de arbeidsmarkt.

Word leraar dicht bij huis in Gent, Kortrijk, Brugge of Oudenaarde.

Voor wie

Kies een pakket 'onderwijs' tijdens je bacheloropleiding

In heel wat bacheloropleidingen kan je een keuzepakket 'onderwijs' opnemen van 15 studiepunten (inclusief een eerste vakdidactiek en stage).

Na het volgen van deze module kan je rechtstreeks instappen in de educatieve master.

  • Ontdek de mogelijkheden in jouw bacheloropleiding in de studiegids.

 

Na het behalen van je bachelordiploma

Elke bacheloropleiding van de UGent geeft toegang tot een afstudeerrichting van een educatieve masteropleiding vanaf 2019-2020.

Voor studenten die in de bachelor niet voor het keuzepakket onderwijs kunnen of willen kiezen, maar daarna toch naar de educatieve master willen, zal een voorbereidingsprogramma van 15 studiepunten worden georganiseerd.

Dit voorbereidingsprogramma zal voor of samen met de educatieve masteropleiding gevolgd kunnen worden. Het voorbereidingsprogramma zal voor de eerste keer ingericht worden in het academiejaar 2019-2020 samen met de start van de educatieve masteropleidingen.

In de educatieve master in de cultuurwetenschappen en de educatieve master in de talen is het ook mogelijk om de 15 studiepunten in de master als een keuzepakket op te nemen. Dit betekent wel dat je de andere keuzemogelijkheden zoals de verbreding naar bijkomende vakdidactieken niet meer kan kiezen. Bekijk de programma's in de studiegids dus goed en vraag advies aan de trajectbegeleider van jouw faculteit.

 

Na het behalen van je masterdiploma

Heb je al een masterdiploma op zak? Dan kan je vanaf 2019-2020 een verkort traject van een educatieve master van 60 studiepunten volgen.

De focus ligt hier dan op de pedagogische vaardigheden en vakdidactiek die je nodig hebt om leraar te worden.

In Brugge, Kortrijk en Oudenaarde kan je een groot deel van het verkorte traject volgen, zoals de volledige programmalijn theoretische vorming en alle stages. In de toekomst worden de campussen op deze locaties verder uitgebouwd met specifieke vakdidactieken.

Opleidingsprogramma's

Klik op de opleiding van jouw keuze voor meer info en opleidingsprogramma's.

Waar?

Alle educatieve masteropleidingen van de UGent worden aangeboden in Gent.

De verkorte trajecten die gevolgd kunnen worden na het behalen van het masterdiploma worden door de UGent aangeboden in Gent, Brugge, Kortrijk en Oudenaarde. 

Bekwaamheden (vakken) in het secundair onderwijs

Welke vakken iemand mag geven, hangt af van de gevolgde vakdidactieken in de educatieve masteropleiding.

Praktische informatie

Alle informatie over de praktische organisatie van de opleiding (inschrijven, lesroosters, stages, overgangsmaatregelen, examens, ...) is terug te vinden op de facultaire infopagina over de educatieve masteropleidingen.

Contact

Heb je nog vragen over de educatieve masteropleiding? Contacteer ons via