Een aantal getuigenissen

Tine, master Economische Wetenschappen, getuigt:

"Mijn mentee komt uit Syrië en woont nog niet zo lang in België. Ze spreekt vlot Nederlands maar heeft moeite met het academische taalgebruik. Ik ben dan wel een moedertaalspreker maar geen linguïst. Daarom verwees ik haar door naar de gratis NT2-workshops van Taalbeleid UGent. Daar kreeg ze de tip dagelijks 5 nieuwe woorden te leren. Ik zag hier nauwgezet op toe tijdens onze wekelijkse afspraak. Al gauw hadden we een fijne klik en deden we af en toe iets leuks. Zo hebben we de moskee in de Kazemattenstraat bezocht, heb ik ook een dag gevast tijdens de Ramadan en heb ik voor haar gekookt op kerstavond. Ik heb er niet alleen een vriendin aan over gehouden maar ook een permissie-verklaring voor een internationale master. De praktijkbegeleiders van het vak Coaching en Diversiteit schreven een aanbevelingsbrief waardoor ik toegelaten ben tot de Hult International Business School in China.”

Karel, bachelor Criminologie, getuigt:

“Ik koos voor dit keuzevak omwille van het flexibel lessenrooster. Je volgt 4 werkcolleges en voor de rest van het academiejaar plan je zelf de mentorontmoetingen wanneer het jou het beste past. Met mijn engagement in de studentenkring was dit noodzakelijk. Bovendien heb je geen examen, maar maak je een portfolio. Het is een echt praktijkvak waar je niet alleen studenten ontmoet uit andere faculteiten, maar vooral ook mensen leert kennen met een kwetsbare achtergrond. Mijn mentee heeft een lichte visuele beperking. Ze noteerde tijdens de lessen met een Smartpen en maakte gebruik van speciale softwarepakketten. Ik begeleidde haar op een rondleiding op de faculteit om te tonen waar ze onder meer stopcontacten kon vinden om haar laptop op te laden. Hoe zij haar studies organiseert vind ik ronduit indrukwekkend. Het dwingt mij ook om te reflecteren over mijn eigen studiehouding.”

Ahmed, master industrieel ingenieur, getuigt:

“Mijn mentee was de eerste in de familie die ging studeren. Hij had enorm veel last van faalangst en uitstelgedrag. Ik herkende mijzelf heel erg in hem toen ik hier begon. We maakten samen een weekplanning en op mijn aansturen schreef hij zich ook in voor de Faalangsttraining bij het Adviescentrum in het Ufo. Ook maakten we samen extra oefeningen Wiskunde. Het werkcollege rond ‘Zelfregulerend Leren’ had me voorbereid op het stellen van de juiste vragen zodat hij zelf tot de oplossing van het vraagstuk kon komen. Mijn mentee zat aan het stuur en ik was de copiloot. Mijn didactisch en communicatief talent is sindsdien sterk gegroeid. Dit zijn waardevolle vaardigheden die in mijn andere vakken niet echt aan bod komen. Bovendien heb ik het gevoel dat ik later een leidinggevende functie zou aandurven. Zo zie je maar, mentoring is altijd tweerichtingsverkeer.”