Janssen-Cilag Chair in Haematology

Aan de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de UGent wordt de leerstoel Janssen-Cilag Chair in Haematology opgericht. De leerstoel is een samenwerking tussen de vakgroep Inwendige Ziekten en Pediatrie en Janssen-Cilag nv, waarbij prof. Fritz Offner leerstoelhouder is.

JanssenMet deze leerstoel wordt de langdurige en strategische samenwerking op het vlak van precision medicine en immunotherapie tussen UGent en Janssen-Cilag nogmaals bevestigd.

De leerstoel heeft een educatief en een wetenschappelijk doel, beide in de richting van precisie-geneeskunde in (lymfoïde) maligniteit. Lymfoïde maligniteiten omvatten in de brede zin kankers van het lymfestelsel met name lymfomen, chronisch lymfatische leukemie, de ziekte van Waldenström en het multipel myeloom.

Het educatieve doel is het ondersteunen van de Masterclass Precision Oncology waarbij een interactieve opleidingsomgeving wordt gecreëerd tussen oncologen, hematologen, genetici, pathologen, klinisch (moleculair) biologen en bio-informatici, die de ontwikkeling van translationeel onderzoek ondersteunt zowel voor gerichte therapieën als immunotherapie bij voorbeeld CART-cellen.

Het wetenschappelijk deel ondersteunt de ontwikkeling van behandeling en diagnostiek door onderzoek van circulerend tumor DNA in associatie met exploratie van de immuunrespons door next generation sequencing van RNA.

De leerstoel kadert in de bredere samenwerking tussen Janssen-Cilag en de Universiteit en is een opportuniteit om op translationeel en basiswetenschappelijk niveau de banden aan te halen.

Dit initiatief past volledig in de geest van het beleid dat de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen sinds enkele jaren voert om leerstoelen actief te promoten om zo de wisselwerking binnen de driehoek academie-industrie-maatschappij te promoten.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

Prof. dr. Fritz Offner
fritz.offner@ugent.be
09 332 31 18