GUM (Gents Universiteitsmuseum)

Het GUM (Gents Universiteitsmuseum) is het wetenschapsmuseum van de UGent midden in de Gentse Plantentuin, om de hoek van S.M.A.K. en MSK Gent.

GUM - Welkom in het hoofd van de wetenschapperHet GUM is een 'Forum voor wetenschap, twijfel en kunst'. In het museum duik je in het hoofd van de wetenschapper. Welke uitdagingen komt zij/hij tegen? Hoe gaat zij/hij te werk? Welke ruimte is er voor verbeelding, twijfel en falen? En welke impact heeft dat alles op ons leven en denken?

In dit wetenschapsmuseum maak je kennis met bijzondere objecten en verhalen uit een waaier van disciplines: van biologie tot archeologie, van psychologie tot geneeskunde. Uit de geschiedenis van de wetenschappen, maar ook uit hedendaags onderzoek, met een blik op de toekomst.

Bezoek www.gum.gent

Een introductie

Bijzondere verhalen en objecten

De vaste tentoonstelling leidt je langs zeven thema’s: chaos, twijfel, model, meten, verbeelding, kennis en netwerk. Via de thema’s krijg je een blik op het doen en denken van onderzoekers.

Ontdek enkele bijzondere verhalen en objecten uit het museum

 

GUM - Fauna der lijken
GUM - Vlinder
GUM - Hectocotylus
GUM - Zwerm bijen

Soms moet je met een wit blad beginnen om tot nieuwe inzichten te komen

De introductie van het GUM in 2020 gebeurde niet onopgemerkt. De UGent en het GUM schilderden het iconische Gentse Graffitistraatje volledig wit samen met street art-kunstenaars, kleurden hun sociale media wit en kondigden tegelijk een bijzonder leeg boek aan. De ode aan het witte blad was een statement en uitnodiging tot 'Durf Denken', het jarenlange credo van de Universiteit Gent.

Elk wit blad, elke nieuwe pagina kan immers leiden tot een nieuw inzicht. Zo gaan we van waarheid naar waarheid. Dit is een tocht die iedereen in het museum kan ontdekken.

Want wetenschap is een proces van vallen en opstaan, van twijfel en verbeelding. Het cliché van die geïdealiseerde alwetende professor? Dat is een mythe.

Lees meer over de lancering van het GUM

 

#GUMgent