Middaglezingen

Universiteit Gent wil de aanwezige expertise van onderzoeks-, onderwijs- en beleidsmedewerkers die werken rond gender en/of diversiteit, samen brengen. Hiertoe bieden de middaglezingen een ideaal platform. 

Agenda

Middaglezing Piet Hoebeke

Gender in de blender: Ontdek jouw seksuele identiteit

Topdokter Piet Hoebeke is uroloog en decaan aan de faculteit Geneeskunde van de UGent. Hij helpt mensen die zich niet goed voelen bij het geslacht waarmee ze geboren zijn. In zijn carrière heeft de professor al zoveel meegemaakt dat hij er het boek ‘Gender in de blender’ over heeft geschreven. Een boek voor iedereen die leeft in de wereld tussen man en vrouw. Wat hindert trans personen in het dagelijkse leven en hoe kan de werk, leer- en leefomgeving hierop adequaat reageren?

Online lezing van 12u15 tot 14u00

INSCHRIJVEN

Uitreiking DiverGent

Uitreiking DiverGent scriptieprijs

De Universiteit Gent en de stad Gent loven een prijs uit voor de beste en meest vernieuwende masterscriptie waarin de gender- en/of diversiteitsthematiek een centrale rol speelt. Uit het grote aantal waardevolle en boeiende UGent-masterscripties die de jury’s hebben mogen lezen, zijn er drie genomineerden gekozen:

  • Josefien Cornette, A House Called Pain. An Autoethnography On Bereavement, Intimacy and Scars
  • Cyrine M'Sadek, Gender en strafrecht, implicaties van het nieuwe geslacht X
  • Nathalie Casteels, Diversiteit in Sociale Huisvesting: Stadsvernieuwing vs. Stadsontwikkeling. Stadsverbreding als een strategie om sociale huisvesting een plaats te geven in Gent (Case Watersportbaan).

Tijdens de prijsuitreiking krijgen de genomineerden de kans de resultaten van hun scriptie te presenteren. De uiteindelijke winnaar wordt bekend gemaakt op de Uitreiking zelf. De DiverGent Scriptieprijs wordt uitgereikt door de schepen van Gelijke Kansen Astrid De Bruycker en vicerector Mieke Van Herreweghe..

Ten gevolge van de COVID-19 maatregelen zal de prijsuitreiking in beperkte kring en binnen een beperkte tijdsduur plaats vinden in de historische gemeenteraadszaal van de Stad Gent. Het publiek kan online meevolgen.

Online van 12u15 tot 13u20 (Bekijk hier het programma)

INSCHRIJVEN

Middaglezing Christophe Busch

Wij-zij. Polarisatie als verrijking en bedreiging

Christophe Busch is criminoloog en master in de Holocaust- en Genocidestudies. Vandaag leidt hij het Hannah Arendt Instituut voor diversiteit, stedelijkheid en burgerschap. Een democratie heeft polarisatie nodig. Maar polarisatie kan ook grote schade aanrichten en leiden tot een doorgedreven wij-zij-denken. Hoe scheppen we ruimte voor politieke polarisatie die verrijkend kan zijn en hoe bestrijden we de sociale polarisatie welke bedreigend kan zijn? Wat kunnen we doen als feiten of redelijke argumenten niet genoeg zijn om de oplopende tegenstellingen tussen groepen te weerleggen?

Online lezing van 12u15 tot 14u00

INSCHRIJVEN

Joz Motmans

Transawareness: all genders welcome?

Heb je een collega die binnenkort start met een transitie? Of ken je een (mede)student die van genderrol of van geslacht is veranderd? Misschien heb je daar wel vragen over. Kom alles te weten over een genderinclusieve leeromgeving en werkvloer, over gendersensitief communiceren, een gepaste coming out etiquette en het transbeleidskader van de UGent. Aansluitend voorzien we een Q&A.

Online lezing van 12u00 tot 13u30

INSCHRIJVEN

Middaglezing Thomas Spijkerboer

Confronting the colonial structure of international migration law

Thomas Spijkerboer is professor of Migration Law at the Vrije Universiteit Amsterdam, and during this semester International Franqui Professor at Ghent University. In this keynote he explores the colonial origins of international migration law, referencing legal authorities in the field and featuring pertinent cases of the US Supreme Court and the European Court of Human Rights. Thomas demonstrates that these colonial origins and the concomitant racialized regulation are a full part of our current international legal migration policies. He outlines the contestation of this legal regulation by states, courts and academics from the global South. He reminds us of the fact that (post-)colonial relations not merely characterise the subject matter of international migration law, but also impact academic everyday practice. The keynote ends with some challenging reflections on how academia can deal with its ongoing colonial heritage.

Online lezing van 12u15 tot 14u00

INSCHRIJVEN

bontenblauw

Is bont en blauw een mannenkleur? Man-zijn in tijden van grensoverschrijdend gedrag

Genderexpert Katrien Van der Heyden geeft in Is bont en blauw een mannenkleur? een overzicht van de wijze waarop we van de wieg tot het graf in een genderhokje worden geduwd. Ook mannen. Als samenleving zijn we allemaal verantwoordelijk voor het in stand houden van m/v-stereotypen en dat is veel minder onschuldig dan we denken. Hoe kunnen we de culturele wortels van toxische mannelijkheid begrijpen? Ze helpt jou te navigeren door het #MeToo-tijdperk en biedt suggesties om het anders aan te pakken.

Online event van 12u15 tot 14u

INSCHRIJVEN

HERBEKIJK DE LEZING

Neem contact op voor alle vragen over toegankelijkheid en/of over extra faciliteiten van een middaglezing

Wenst u op de hoogte te blijven van de middaglezingen?

Maandelijks organiseert de UGent een boeiende middaglezing. U bent welkom. Vergeet uw lunchpakket niet. Drank wordt gratis voorzien.

Klik hier om je te registreren

Wenst u te fungeren als gastspreker?

Wij bieden graag iedereen een platform voor expertisedeling. Zowel interne onderzoekers en beleidsmedewerkers, als externe initiatiefnemers uit andere instellingen of het middenveld kunnen op eenvoudig verzoek  hun onderzoeksresultaten, projecten of goede praktijken komen toelichten tijdens de tweemaandelijkse middaglezingen. De enige vereiste is dat uw thema op de een of andere manier gelinkt is aan onderwijs en diversiteit en/of gender.

Klik hier om je te registreren