De Groene Locomotief

De groene locomotief: zijn internationalisering en duurzaamheid verzoenbaar?

De Universiteit Gent zet alsmaar meer in op internationalisering: studenten gaan op Erasmus, onderzoekers gaan naar congressen overal ter wereld en er worden gezamenlijke projecten opgestart met universiteiten in Afrika of Azië.

Al deze initiatieven brengen een enorme dynamiek teweeg in de wetenschappelijke wereld. Tegelijk echter wil de UGent werken aan een duurzaam beleid en zo haar ecologische voetafdruk naar beneden halen. Zijn deze twee tendensen verenigbaar?

Met ons project ‘de groene locomotief’ willen wij aantonen dat dit wel degelijk kan! Als jonge onderzoekers valt het ons op dat vliegtuigreizen sterk ingeburgerd zijn in de cultuur van de werkreizen. Als er gesproken wordt over duurzame reizen, verengt de discussie zich al gauw tot de tweespalt van goedkope, maar vervuilende vliegtuigreizen versus dure, maar duurzamere treinreizen.

In realiteit is er een diversiteit aan opties. Is de vergadering, het congres of de studiereis echt noodzakelijk? Is een skypemeeting of videoconferentie mogelijk?  Tegenwoordig zijn er zeer gebruiksvriendelijke en betrouwbare sites zoals Blablacar om goedkoop mee te liften of zelf een lift aan te bieden. Je kan misschien met de bus goedkoper gaan? Als je tóch voor een vliegtuigreis kiest, waarom zou je er meteen geen vakantie aan koppelen? Bovendien is een trein mogelijk goedkoper als we rekening houden met de sociale en milieukosten. Ook voor de onderzoekers loont het om de rit naar een afgelegen luchthaven, de wachttijd op het vliegveld, de vlucht en het uitchecken uit te sparen.

Laat ons met de UGent pionieren door rekening te houden met al de kosten van zakenreizen. Wat we nu al concreet kunnen doen, is op de interne financiering voor zakenreizen een soort CO2 taks te heffen zodat duurzame reizen financieel aantrekkelijker gemaakt worden. Daarnaast kan de universiteit het reizen met een vliegtuig naar bepaalde steden die vlot bereikbaar zijn met andere vervoersmiddelen ten zeerste afraden.

Het tij is aan het keren: sommige Nederlandse reisbureaus geven al info over de voetafdruk van een reis aan hun klanten en onze vakgroep Politieke wetenschappen heeft al richtlijnen voor duurzame zakenreizen. 

Durf Denken en laat ons als UGent een voortrekkersrol spelen door een duurzaam reisbeleid uit te werken in samenspraak met de personeelsleden en studenten. Om deze reden organiseren we volgend academiejaar een debat ‘duurzaamheid en internationalisering: verzoenbaar?’ waarvoor we elke student en personeelslid graag uitnodigen! Tevens zijn we op zoek naar vakgroepen die als voorbeeld willen dienen.

Op deze manier hopen we een nieuwe wind te creëren aan de UGent die ons allen zal doen nadenken over de impact van onze werkreizen.