Werving jobstudenten

Word jij onze nieuwe duurzaamheid-collega?

Vanuit het duurzaamheidskantoor zijn we binnen de associatie UGent op zoek naar gemotiveerde studenten om ons team in het 2e semester te versterken.

Wil je meebouwen aan een duurzamere universiteit? Zit je al even met een ei dat wacht om uitgebroed te worden? Of ben je bereid om opportuniteiten te identificeren, projecten uit te werken en/of onze inspanningen meer zichtbaar te maken? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Zoals je verder op deze webstek uitgebreid kan lezen werken we binnen het duurzaamheidskantoor met (job)studenten en personeel immers schouder aan schouder samen rond een hele waaier van duurzame thema’s en projecten. 

Kan jij je vanaf oktober 2018 gedurende minstens één semester (en liefst een vol academiejaar) acht uur per week vrijmaken? Wacht dan niet langer en kom even langs voor een babbel. We antwoorden graag op je vragen en zetten je direct op pad.

Naast een zeer leerrijke werkervaring en een dynamisch ondersteunend team belonen we je inzet ook met een eerlijke financiële vergoeding.

Indien je zelf een goed idee hebt, kom er dan zeker mee langs en dan kijken we of je je ei in ons warm nest uitgebroed kan krijgen. Niet direct een concreet idee? De thema's en concrete projecten waar je rond kan werken vind je hieronder terug. 

Ben je geïnteresseerd? voor verdere vragen en vul onze motivatiefiche in.

Openstaande projecten

Er is nog heel wat werk aan de winkel rond duurzaamheid @ UGent. Wil je graag een project mee uitwerken maar heb je nog niet direct inspiratie? Check even onderstaande lijst van concrete projecten waar we graag mee aan de slag willen gaan. 

Duurzame catering

Het voorbije semester werkte Jolien hard aan de mogelijkheden om aan UGent een event duurzaam te organiseren, wat leidde tot een handig pocket-boekje vol tips voor UGent-personeel. Nu is het tijd om aan de slag te gaan en alle events aan UGent in een duurzamer jasje te steken. Sta jij graag medewerkers bij om samen specifieke events te evalueren, bij te sturen en vooral te experimenteren, dan is dit project zeker iets voor jou. Ook onze eigen events steken we graag in een hyperduurzaam kleedje. (1 tot 3 semesters) 

Duurzame voeding

Ben jij gebeten door duurzame voeding? Zet je graag enkele experimenten op poten? Of geef je graag in nauwe samenwerking met de dynamische denktank 'Transitie Voeding' een nieuwe invulling aan Dagen Zonder Vlees @ UGent? Durf je een experimentje aangaan? Laat het ons weten. (1 a 3 semesters)

Vluchtelingenbeleid

Samen met de Gentse Studentenraad en de cel Gender & Diversiteit werken we in het kader van Making Tomorrow dit jaar rond een vluchtelingenbeleid aan UGent. Help je graag acties en projecten te organiseren, coördineren en ondersteunen en wil je mee op zoek naar vrijwilligers om zich hiervoor in te zetten, lees dan zeker de vacature . (1 tot 2 semesters). 

Duurzame campus Kortrijk

Heb jij zin om duurzaamheid meer op de kaart te zetten op Campus Kortrijk? Bekijk zeker even de mogelijkheden! (1 semester)

Herbruikbare bekers

De tijd is rijp om de plastic-soep die we veroorzaken na de studie-uren weg te werken. Na heel wat overleg zijn we klaar om herbruikbare bekers in te voeren aan UGent. We zoeken een daadkrachtige doener die met pionierende studentenverenigingen aan de slag wil om een goed werkend systeem met herbruikbare bekers op poten te zetten. Een zeer leuk project om je tanden in te zetten! (1 a 2 semesters)

Intern UGent-ruilplatform

Regelmatig komt de nood ter sprake van een platform waar vakgroepen, personeel en studenten vlot en tussenpersonen zaken kunnen doorgeven, ruilen of kopen. Denk bv. aan: 

* doorgeven van studieboeken die niet meer nodig zijn aan de nieuwe lichting

* doorgeven van voedseloverschotten na events, studenten onderling, ...

* doorgeven van achtergelaten materiaal uit de homes (buitenlandse studenten!) en zelf koten

* doorgeven van meubels etc. tussen vakgroepen onderling (aanvullend aan kringloopwinkel)

Zo'n platform hoeft op zich niet complex te zijn. Er is een goede 'digitale identificatietool' aan UGent en het één-op-één uitwisselen van communicatie zoals Peerby of FLOOW2 is op zich redelijk straightforward. Het modulair opbouwen van zo'n platform vraagt echter het nodige denk- en doewerk. In de eerste plaats zoeken we een student die enerzijds aftoetst bij bestaande platformen wat mogelijk is en anderzijds aan UGent bevraagt wat de noden zijn, hoe groot deze zijn en hoe deze via zo'n platform goed kunnen opgevangen worden (1 tot 2 semesters).  

Duurzaam onderzoek

Beleidsmakers van de stad en de universiteit, burgercoöperaties, middenveldorganisaties, … worstelen vaak met duurzaamheidsvraagstukken. Ideaal voer voor bachelor- of masterproeven of voor groepswerken. En academici zouden zich met hun experimenten meer kunnen uitleven in onze stad en universiteit, living labs dichtbij. Er zijn verschillende initiatieven, zoals wetenschapswinkelBig Questions, urban academy, living labs, … die een platform creëren waar die verschillende spelers elkaar kunnen vinden. Maar deze zijn (nog) kleinschalig en vrij onbekend, hebben extra voeding en aandacht nodig, …  

Concreet zoeken we iemand die zich wil bezighouden met volgende acties (1 tot 3 semesters):

  • Inventariseren van de bestaande/lopende UGent-projecten die onder deze noemer vallen.
  • Losweken van onderzoeksvragen bij beleidsmedewerkers van de UGent, de stad, ngo’s, …
  • Creëren van overkoepelend platform voor dergelijke initiatieven (website)
  • Communicatie bij studenten, academici, … om bekendheid te krijgen (website, Facebook, infostandjes, seminarie, …)

En verder....

Je eigen idee blijft nog steeds het beste idee! Laat je dus maar eens gaan. 

We zijn momenteel ook hard op zoek naar designers, grafici, website-ontwerpers en bob(ette)-de-bouwers, zowel voor korte projecten of als vast teamlid. Ga je daar graag mee aan de slag deze zomer of komende semester, weet ons te vinden.