Transitie UGent

Wie zijn we?

Transitie UGent is een denktank van geëngageerde personeelsleden en studenten, experts en beleidsvoerders, die ervan overtuigd zijn dat de UGent een belangrijke rol kan spelen op het vlak van duurzame ontwikkeling. De denktank dient als een open vernieuwingsnetwerk, waarin jullie samen met ons het  enthousiasme hoog kunnen houden, nieuwe acties en suggesties kunnen aanbrengen en nauw betrokken kunnen blijven bij het duurzaamheidsbeleid van de UGent.

Voorstelling duurzaamheidsbeleid en reactie van 'uitdagers'

Op 22 oktober stellen we het duurzaamheidsverslag online voor. Daarna reageren de vicerector en de beheerders op bedenkingen, suggesties en pleidooien van enkele ‘uitdagers’ die ons duurzaamheidsverslag onder de loep namen: Hans Bruyninckx (directeur Europees Milieuagentschap), Thomas Leysen (ondernemer), Joris Meys (initiatiefnemer petitie klimaatnoodtoestand), Natalie Eggermont (klimaatactivist), Nicolas Bearelle (ondernemer), Korneel Rabaey (onderzoeker) en Zuhal Demir (minister). Wil jij ook reageren? Doe dit via onze Facebook-pagina of via duurzaam@ugent.be.

Wekelijks een ander duurzaamheidsthema in de kijker

Elke week zetten we een ander duurzaamheidsthema in de kijker en kan je online/offline mee volgen, brainstormen, meewerken, ... Volg de activiteiten op onze Facebook-pagina of op www.runtheclimate.be.

Bijeenkomsten Transitie UGent: Corona-najaars-editie

Op donderdagen willen we met Transitie UGent thematafels organiseren in kleinere groepen. Hier de planning. Pik er maar uit wat je interesseert!

29/10 van 12u30 tot 13u30: Energiebeleid@UGent

Benieuwd naar waar we staan met die transitie naar fossielvrije campussen? Met die zonnepanelen? En met die stappen om onze infrastructuur efficiënter te gebruiken? We stellen het graag aan je voor!

Online

5/11 van 12u30 tot 13u30: Debat rond Durf Divers Denken

In 2019 stelde de UGent een nieuw en uitgebreid diversiteitsplan op. Dit plan wil o.a. diversiteit (in al zijn vormen) verhogen door de door- en instroom van studenten met een migratieachtergrond te verbeteren. Samen met studenten, experten en beleidsmakers bekijken we de doelstellingen, de te nemen hordes, mogelijke aanpakken en de huidige acties.  

Online/(offline enkel voor debateurs)

12/11 van 12u30 tot 14u: Denktank Transitie UGent over groen en biodiversiteit

Voor de verdere uitrol en realisatie van het biodiversiteitsplan moeten we maximaal inzetten op actieve betrokkenheid van zoveel mogelijk mensen: samen plannen, samen planten, samen tuinieren, samen onderhouden, samen plukken, samen verpozen, samen bedenken, samen realiseren. Doe mee!

Online/offline

19/11 van 12u30 tot 14u: Denktank Transitie UGent over water

De UGent bespaarde de voorbije 20 jaar ongeveer 40% stadswater, ondanks alle gebouwen die erbij zijn gekomen. Een waterbeleidsplan kan een leidraad zijn voor de volgende 10 jaar. En zoals steeds hebben we voor het maken van straffe plannen experten, beleidsmedewerkers en geëngageerde UGent’ers nodig!

Online/offline

26/11 van 12u30 tot 13u30: Over het muurtje: wegwerparme studentenresto’s

De UGent plant een inhaalbeweging rond afvalbeperking in studentenresto’s en kantines. We laten ons inspireren door initiatieven en acties die onze collega’s bij UA en de VUB ondernamen om wegwerparme omgevingen te creëeren. Welke projecten lagen en liggen op de plank, wat is de impact en wat zijn de leerlessen? 

Online

3/12 van 12u30 tot 14u: Denktank Transitie UGent over duurzaamheid in onderwijs

Hoe zorgen we ervoor dat ons onderwijs studenten goed uitrust om mee vorm te kunnen geven aan een duurzamere, rechtvaardigere toekomst? Verschillende docenten, beleidsmedewerkers en studenten aan UGent die dagdagelijks bezig zijn met duurzaamheidseducatie gaan rond prikkelende vragen in debat.

Online/offline

10/12 van 12u30 tot 13u30: Inspiratiesessie rond de voeding van de toekomst

Ook op ons bord zijn we aan een sterke transitie bezig! Voedselproductie-experten Laurens De Meyer (auteur van 'Moet er nog vlees zijn') en Katrien Verbeke (letus.be) nemen ons mee naar de (studenten)resto van de toekomst. Wat ligt er na 2030 op je bord? En wat is het belang daar van? Laat je inspireren!

Online

17/12 van 12u30 tot 14u: Denktank Transitie UGent over duurzaam reisbeleid

Die 1ste stappen naar een duurzaam reisbeleid zijn gezet. Tijd voor die 2de stappen. Want ook voor vliegtuigreizen moeten de CO2-emissies halveren tegen 2030… Breiden we de ‘groene stedenlijst’ uit? Experimenteren we met een koolstofbudget voor dienstverplaatsingen? Verhogen we de CO2-bijdrage voor vliegreizen en subsidiëren we treintickets?

Online/offline

Praktisch

Inschrijven via https://eventmanager.ugent.be/transitieugent

Online sessies: zie link

Offline (max. 15 pers.): Green Hub, Sint-Pietersnieuwstraat 33, benedenverdieping UFO

Kom je naar de Green Hub? Dan voorzien we vooraf lunch (tussen 12u en 12u30).

Schrijf je in voor de sessie naar keuze via de event manager. Zeker voor de offline plaatjes dienen we in corona-tijden het juiste aantal te weten.

Ons memorandum

Tijdens het gala van de duurzame universiteit stelde Transitie UGent haar nieuwe memorandum voor. Met aantrekkelijke toekomstbeelden en heel wat voorstellen voor acties, beleidsmaatregelen en experimenten wil ze het UGent-bestuur én jou inspireren om het voortouw te nemen in de transitie naar een duurzame samenleving. Verschillende vakgroepen en studentengroepen deden het al voor. Ziehier de presentatie.

Herbeleef het event hier met de vele foto's en een filmpje

Memorandum Transitie UGent 2018 

 memorandum 2018

Memorandum Transitie UGent 2014

memorandum 2014

Memorandum Transitie UGent 2012

memorandum 2012

Voorbije vergaderingen