Making Tomorrow

English version available!

Making Tomorrow 

Als jij met andere studenten aan de slag wil rond toffe duurzame projecten en projectjes, dan ben je hier aan het juiste adres!

Op Making Tomorrow stellen we acties voor waar we als studenten de 'lead' kunnen nemen en waarmee we op een academiejaar tijd het verschil kunnen maken. Sluit je aan bij een van die acties en ga met je medestudenten heel concreet aan de slag.

Hier maken we - naast jouw eigen ideeën - dit jaar werk van:

  • Vergroening & Temporary Urbanism  Pop-uptuin Dunant

Weg met die grijze, verwaarloosde hoekjes op de campussen! Er kan zoveel meer van worden gemaakt: student-lounge, sportveld, groene hotspot, vlindertuin,... Spot voor ons de plekken die een make-over kunnen gebruiken. En knutsel mee aan banken, plantenbakken, zetels, ... Dit academiejaar kijken we naar de buitenruimte aan de Therminal, een parking van campus Sterre,  een zone tussen home Heymans en Vermeylen en campus Dunant. Hoe groot dit alles wordt hangt van jullie af (en van sommige praktische bezwaren)...

  • Duurzame campus & weggeefkasten

Genoeg van dat enkelzijdig printen, drankautomaten, oververwarmde ruimtes, gebrek aan waterfonteinen of groene plekjes?  Ga op pad, zie wat er leeft eHerbruikbare bekersn probeer je faculteit te helpen om dat extra stapje te zetten. Inspiratie vind je op www.ugent.be/duurzaamheidspact.

Binnen het kader van dit project timmeren we ook aan weggeefkasten die we op de verschillende campussen een plekje willen geven. Zo kunnen allerlei objecten een tweede leven krijgen. Ben je een handige harry/harriette? Steek de handen uit de mouwen en help ons bouwen!

  •  Auto-niet-mijn-maat-campagne
Als je de kat bij de melk zet, dan zal ze drinken... Dit principe geldt ook wanneer je verpozingsruimtes vol met frisdrank- en snoepautomaten zet. Wat willen we dan wel? Aantrekkelijke studentenhoekjes, waar het aangenaam vertoeven is, met drinkwaterfonteintjes en hier en daar experimenten met duurzame en gezDopperflessenonde sapjes. De student zal zijn zin in dat blikje cola snel vergeten!

  • Circulair Café & VLÖMÄRKT

De Ecomarkt is al jaren een fenomeen in het najaar. Nu wordt het tijd voor een circulair zusje in het voorjaar. We bouwen een heus repair café uit, organiseren workshops rond fietsherstel, koken zonder afval, zeefdrukkunstjes en wat je zelf nog maar kan bedenken. We hangen er een foodtruck of 2 aan en een mini-festivalletje in de voorjaarszon en we zijn vertrokken. 

Om je kledingkast op een duurzamere manier aan te vullen, kan je ook tweedehands kopen! Om dit te stimuleren organiseren een groep enthousiaste studenten de VLÖMÄRKT; een tweedehandsmarkt vol kleren, schoenen en accessoires voor en door studenten. We zitten ondertussen aan editie 8! Heb jij zin om mee te organiseren en/of er een nieuw elan aan te geven. Put your shoes on baby!

  • KlimaatactivismeKlimaatmars

Het elan van de scholierenbeweging #YouthForClimate met hun wekelijkse klimaatbetogingen heeft iets losgemaakt in de samenleving. Een klimaatgeneratie is opgestaan die zich laat inspireren door de woorden van Greta Thunberg. Students for Climate sluit hierbij aan en voert ook dit jaar verder actie voor het klimaat. Daarnaast heb je nog Extinction Rebellion, een internationale beweging die geweldloos verzet en burgerlijke ongehoorzaamheid gebruikt als protest tegen klimaatverandering en de daarmee gepaard gaande ecologische en sociale crisis. Ze eisen een systeemverandering om zo een duurzamere wereld te bekomen. Wil je meer weten over deze bewegingen, hun werking en strategieën, en hoe je zelf je steentje kan bijdragen, wees er dan zeker bij!

  • Sustaiquiz

Op 31 maart staat de eerste duurzame kwis geprogrammeerd. Op deze sustaiquiz verwachten we meer dan 100 deelnemers, die samen strijden voor de eer en de meest duurzame trofee ter wereld. Brainstorm jij graag mee over de opzet van de kwis, wil je mee vragen opstellen, jurylid spelen of wil je graag meewerken aan de inrichting, bar en logistiek? Dan zeggen wij: welkom in ons team!

  • Sustainights

Elke dinsdag is Sustainight! De ene keer wat serieuzer dan de andere, maar altijd in een relaxte setting met duurzaamheid als groene draad. Een traditie die we willen blijven doorzetten. Daarom zoeken we een kernteam dat zich mee wil ontfermen over deze dinsdagavonden. Gastheer/vrouw zijn, zorgen voor een hapje en een drankje, de zaal klaarzetten, de Green Hub in een gezellig kleedje steken, zorgen voor een goed verloop en het iedereen naar zijn/haar zin maken.

  • Groene scheurkalender

We staan te popelen om een scheurkalender voor studenten in elkaar te knutselen. Niet zomaar een Druivelaar, maar een speels exemplaar voor studenten(koten) rond duurzaamheid. Met weetjes, met mopjes, met cartoons, met al wat je wil. Voor elke dag ééntje. Als jij een creatieveling bent, dan kan je zo een aanbod simpelweg niet afslaan. Carte blanche voor het kalender-team en full support van de Green Team.

  • Student met groente & fruit verwend

Al enkele jaren staan de vrijwilligers van Mizuna in voor duurzame groente- en fruitpakketten voor studenten. Maar de tijden en noden veranderen. Graag denken we met jou na over de vitaminenoden der studenten in de jaren '20! Heb jij ideeën rond hoe we studenten kunnen verleiden/verwennen met verse groentjes en fruitjes en/of werk je graag dit project verder uit? Inschrijven en aanschuiven maar. En... gaan met die fairtrade banaan!

  • Ideeënfabriek

Het hoeft niet bij bovenstaande projecten te blijven... Een eigenwijs idee? Ook dit kunnen we misschien aanpakken?

Onze awards

Engagement om de UGent, de stad of de wereld een beetje duurzamer te maken, belonen wij graag!

De Groene Ruijter award

Deed je iets strafs dit academiejaar op vlak van duurzaamheid? En wil je dat de UGent jouw initiatief verder uitrolt? Ding dan mee naar 'De Groene Ruijter'!

De FUTUREproef award

Maakte je een thesis rond een sociaal-ecologisch duurzaamheidsvraagstuk? Dan win jij misschien De FUTUREproef award.

Meer info?