Sustainights

English version
Maakt het klimaatnieuws je boos en ongerust? Voel je je soms alleen staan en machteloos? Wil je meer te weten komen of wil je vooral zelf aan de slag ? Wil je de wereld verbeteren, jouw campus, of jezelf? Dan denken we dat je je draai zal vinden tijdens de sustainights in de Green Hub. Want daar bieden we weerwerk. Met info- en discussiemomenten, workshops en met verschillende toffe duurzaamheidsacties waar we als studenten de 'lead' kunnen nemen en waarmee we op een academiejaar het verschil kunnen maken.

Planning najaar 2021

 • Dinsdagavond 12 oktober, van 18u tot 21u in de Green Hub: De aftrap, dus dat doen we feestelijk! Met een hapje en een drankje leren we elkaar kennen en maken jullie kennis met de duurzaamheidsacties waar we dit academiejaar voor willen gaan. Misschien zit er iets tussen waar jij je voor wil engageren?
 • Dinsdagavond 26 oktober van 18u tot 21u in het Palmarium van campus Ledeganck: Ben je geraakt door de ernstige schade die de mens toebrengt aan het leven op aarde? Voel je je soms overweldigd door de omvang van de uitdagingen waar we op dit moment mee geconfronteerd worden? In deze workshop krijg je handvaten aangereikt om die gevoelens van onmacht om te zetten in kracht en actie, gebaseerd op het boek 'actieve hoop' van Joanna Macy.

De aftrap op 12 oktober: Making Tomorrow

De aftrap, dus dat doen we feestelijk! Met een hapje en een drankje leren we elkaar kennen en maken jullie kennis met de duurzaamheidsacties waar we dit academiejaar voor willen gaan. Misschien zit er iets tussen waar jij je voor wil engageren?

Programma

 • 18u - 19u: kennismaking, met een hapje en een drankje
 • 19u: voorstellen van verschillende thematafels, waar je kan bij aansluiten:
  • stujardin.jpgVergroening en Temporay Urbanism: Weg met die grijze, verwaarloosde hoekjes op de campussen! Wij ontharden ze maken ze groen. Of fleuren ze op met banken, plantenbakken, zetels, ... Dit academiejaar kijken we naar een parking op campus Dunant en Coupure. Maar misschien heb je zelf ook nog plekken gespot die een make-over kunnen gebruiken?
  • Klimaattop in Glasgow: Begin november gaat de 26ste klimaattop in Glasgow door. Deze moet bakens verzetten. En hiervoor willen wij de megafoon zijn aan de UGent. Zin om de acties en een campagne te helpen uitdenken en voorbereiden? 
  • Duurzame studentenverenigingen: Zit je in het praesidium van een studentenvereniging? Of organiseer jij wel eens een studentenevenement? Dan kunnen we samen kijken hoe het duurzamer kan. Of misschien kan jij een tof duurzaamheidsproject wel delen met anderen?Klimaatmars
  • Duurzame campussen: Genoeg van dat enkelzijdig printen, drankautomaten, oververwarmde ruimtes, gebrek aan waterfonteinen of groene plekjes?  Ga op pad, zie wat er leeft en probeer je faculteit te helpen om dat extra stapje te zetten. Inspiratie vind je op www.ugent.be/duurzaamheidspact.
  • Vlömarkt, Ecomarkt, Gent aan Zee, ...: Gedurende het academiejaar organiseren we een aantal events waarmee we een groter publiek willen aanspreken. Zo organiseerden we al enkele jaren een Vlömarkt en een ecomarkt. De Stad Gent wil in het voorjaar een nieuwe editie van Gent aan Zee organiseren. Heb je zin om mee te organiseren en/of er een nieuw elan aan te geven?
  • Herbruikbare bekersGewoon wat kletsen: Wat doe jij zoal om wat duurzamer te leven? Misschien kan je anderen op ideeën brengen? Of zij jou? Gewoon wat relaxt kletsen en wat ervaringen en ideetjes uitwisselen dus...
  • Of een eigen ideetje? Een eigenwijs idee? Ook dit kunnen we misschien aanpakken?

Locatie

 • Green Hub, benedenverdieping UFO (Sint-Pietersnieuwstraat 33)

   Workshop 'actieve hoop' op 26 oktober

   Ben je geraakt door de ernstige schade die de mens toebrengt aan het leven op aarde? Voel je je soms overweldigd door de omvang van de uitdagingen waar we op dit moment mee geconfronteerd worden? 

   In haar boek Actieve hoop biedt ecofilosofe Joanna Macy je een bemoedigend perspectief en ook handvatten om te midden van crisis te kiezen voor een houding van actieve hoop. De methodiek die ze hiervoor ontwikkelde en al jaren wereldwijd wordt toegepast, is het ‘Werk dat weer verbindt’. Deze methodiek verbindt je dieper met je dankbaarheid voor het leven en helpt gevoelens van onmacht om te zetten in kracht en actie. Door ervaringsgerichte oefeningen krijg je zin en inspiratie om ten volle verantwoordelijkheid op te nemen binnen de context van je eigen leven vanuit jouw eigen passies en talenten.

   Programma

   • 18u tot 21u: workshop

   Locatie

   • Palmarium in Plantentuin campus Ledeganck (K.L.Ledeganckstraat)

   Onze awards

   Engagement om de UGent, de stad of de wereld een beetje duurzamer te maken, belonen wij graag!

   De Groene Ruijter award

   Deed je iets strafs dit academiejaar op vlak van duurzaamheid? En wil je dat de UGent jouw initiatief verder uitrolt? Ding dan mee naar 'De Groene Ruijter'!

   De FUTUREproef award

   Maakte je een thesis rond een sociaal-ecologisch duurzaamheidsvraagstuk? Dan win jij misschien De FUTUREproef award.

   Meer info?