De Groene Ruijter ging dit jaar naar het FRiS Duurzaamheidsteam

Het FRiS Duurzaamheidsteam van de faculteit EA organiseerde een grootschalige enquête rond de integratie van duurzaamheid in de ingenieursopleidingen vanWinnaar 2019 UGent. Nu gaan ze met de resultaten aan de slag. Want 84,4% van de studenten vindt dat de faculteit de verantwoordelijkheid heeft om studenten op te leiden inzake duurzaamheid. Terwijl 53,5% vindt dat hier nog niet voldoende aandacht aan besteed wordt. Er is dus zeker ruimte voor verbetering, binnen én buiten het curriculum.

Het duurzaamheidsteam wil nu concrete ideeën en input geven aan de faculteit en de opleidingscommissies om het curriculum aan te passen. Zo krijg je de duurzame ingenieur van de toekomst, die deze visie verder zal uitdragen in het bedrijfsleven en zo via industriële en academische innovatie een impact zal hebben. Ook worden nu stappen gezet om deze enquête verder uit te rollen naar de overige faculteiten.        

Making Tomorrow – the awards

In het kader van Making Tomorrow werken studenten een academiejaar lang rond projecten rond duurzaamheid. Op het einde van het academiejaar wordt een award ‘de Groene Ruijter’ uitgereikt voor het strafste project. Hiermee wil de universiteit de bevlogen strijd van Andreas de Ruijter voor een duurzamere wereld verderzetten.

De andere genomineerden

  • Home Vermeylen organiseerde een ecologisch ontbijt tijdens de Maart Milieu Maand om studenten te laten kennis maken met de veganistische keuken.
  • Het Home Convent verminderde de afvalberg door te werken met herbruikbare cantusbekers.
  • Ook de studentenvereniging Delta ging hiermee in de slag in hun cantuszaal. Zij organiseerden daarenboven 24Charity, wat een toonbeeld was voor de organisatie van duurzame events.  
  • ‘Start To Talk’ organiseert maandelijks praatsessies voor studenten die het mentaal moeilijk hebben. Het unieke aan het project is dat het georganiseerd wordt door studenten. Zij worden opgeleid als moderatoren. 
  • ‘The Mobble’ is een project dat kadert binnen de internationale Solar Decathlon Europe competitie. In december 2017 werd het team van Universiteit Gent geselecteerd om deel te nemen en een duurzaam, energie-efficiënt en innovatief paviljoen te ontwerpen en bouwen. Na een lang ontwerpproces bevindt het project zich momenteel volop in de uitvoeringsfase en wordt het opgebouwd aan de Tweekerkenstraat in de Gentse binnenstad.  
  • In het buddy project worden Belgische studenten Rechten en Criminologie en Erasmusstudenten samengebracht om elkaars buddy te zijn, hulp te bieden en een prachtige ervaring op te doen door interculturele relaties op te bouwen.  
  • De internationale studenten gingen ook zelf aan de slag in ‘Internationals for Sustainability’, met de swap shop, een vlomarkt, een sustainability walk doorheen de stad, ... 
  • Auto-niet-mijn-maat is een sensibiliseringsproject rond de negatieve impact van automaten op de campussen. 
  • Tijdens de Conferentie GhentMun 2019 worden 200 internationale studenten samengebracht om te debatteren over water-gerelateerde problematieken in internationale context. Naast de inhoud wordt ook voor de organisatie sterk rekening gehouden met duurzaamheid.  
  • 'Guerrilla Gardening' trok de stad in en plantte overal waar ze konden zaadjes en plantjes die ze bij elkaar verzameld hadden.  
  • ‘The sustainable packaging consultancy’ wil duurzame verpakkingsleveranciers samenbrengen op een business to business web platform. 
  • D’URGent stampte de campagne ‘move your money’ uit de grond en samen met zoveel mogelijk burgers en organisaties willen ze druk zetten op de vier Belgische grootbanken - KBC, ING, Bel_us en BNP Paribas Fortis - om hun immense investeringen in de fossiele industrie uit te faseren, stop te zetten en te heroriënteren naar hernieuwbare energie.