Dr. Ellen Demurie

Ellen DemurieEllen Demurie, klinisch psycholoog, is werkzaam als postdoctoraal onderzoeker in de onderzoeksgroep Ontwikkelingsstoornissen van Universiteit Gent.

Na een doctoraat omtrent beloningsgevoeligheid bij kinderen en jongeren met ADHD en/of autismespectrumstoornis (ASS), verschoof haar onderzoeksinteresse naar de vroege sociale motivatie bij jonge kinderen met een verhoogd risico op ASS.

Ellen Demurie staat in voor de dagelijkse coördinatie van de Babystudie, een longitudinale follow-up studie naar de vroege sociaal-communicatieve ontwikkeling van broertjes en zusjes van kinderen met ASS en broertjes en zusjes van typisch ontwikkelende kinderen. Binnen deze studie focust ze op vroege interacties tussen kinderen en hun ouders, de ontwikkeling van helpgedrag bij de kinderen met een hoog of laag risico op ASS en de ontwikkeling van impliciete perspectiefneming aan de hand van een eye-tracking taak (de eye-tracker is een computer die oogbewegingen registreert en waarmee we dus kunnen nagaan waar kinderen aandacht aan besteden).

Verder is ze betrokken bij een nieuw grootschalig onderzoek bij kinderen met ASS en typisch ontwikkelende kinderen naar prognostische stratificatie biomarkers, met name de PIP studie (Preschool Brain Imaging and Behaviour Project) van AIMS-2-TRIAL. Prognostische biomarkers zijn objectieve maten die predictief zijn voor de ontwikkeling van kinderen met ASS: Welke kinderen ontwikkelen gunstig en welke kinderen minder gunstig? Welke kinderen ontwikkelen bijkomende problemen (zoals ADHD of epilepsie)?

 

E-mail: