Fieke Vlaeminck

Ik ben Fieke Vlaeminck en behaalde in 2018 mijn diploma klinische psychologie. Ik schreef mijn masterthesis over sensorische kenmerken en temperament van Fieke Vlaeminckjonge kinderen met een verhoogde kans op autismespectrumstoornis (ASS). Dat vond ik zo boeiend dat ik besloot ook na mijn studies op dat thema verder te gaan, als doctoraatsstudente binnen de onderzoeksgroep ontwikkelingsstoornissen.

 

Meer specifiek werk ik verder aan de Babystudie, een longitudinale follow-up studie waarin prematuur geboren kinderen, broers en zussen van kinderen met ASS, en broers en zussen van typisch ontwikkelende kinderen opgevolgd werden van 0 tot en met 3 jaar. Mijn doctoraat bestaat erin deze kinderen terug te zien op de leeftijd van 8 jaar. Mijn interesse gaat daarbij voornamelijk uit naar hun sociaal-emotionele welbevinden (angst, depressie, zelfbeeld, emotieregulatie, vriendschapsrelaties, …) en de stabiliteit van een vroege ASS diagnose. Verder zal ik ook mogelijke vroege voorspellers van moeilijkheden op schoolleeftijd in kaart te brengen.

 

Een beter inzicht in het functioneren van kinderen met een verhoogde kans op ASS kan aanleiding geven tot verbeterde klinische standaarden omtrent diagnose en (subtype-specifieke en prodromale) interventies. En dat is wat mij betreft net wat het project zo waardevol maakt.

 

E-mail: fieke.vlaeminck@ugent.be

 

Publicaties

Vlaeminck, F., Vermeirsch, J., Verhaeghe, L., Warreyn, P., & Roeyers, H. (2020). Predicting cognitive development and early symptoms of autism spectrum disorder in preterm children: The value of temperament and sensory processing. Infant Behavior and Development, 59. doi: 10.1016/j.infbeh.2020.101442